Vaalikeväästä politiikan arkeen

31.5.2019 klo 13:25 Kolumnit Sari Essayah

EU-vaaleissa äänimäärämme oli lähes sama kuin viisi vuotta sitten ja ääniosuuskin toiseksi paras sitten niiden vaalien. Tulos tuli kuitenkin varsin erilaisella panostuksella. Silloisten istuvan mepin ja ministerin sijaan ehdokaslistamme koostui valtaosin juuri eduskuntavaalit läpikäyneistä ehdokkaista.

Onneksi puhti ei ollut poissa, vaan puolueorganisaatio teki puolueen parhaaksi -asenteella vähintään kelvollisen tuloksen. Huolimatta  kaksoisehdokaskeskustelusta kansanedustajien äänien osuus KD:n kokonaisäänimäärästä oli merkittävä. Ehdokkaan valtakunnallinen tunnettavuus näkyi kaikissa puolueissa siten, että listoillaan 3-5 ehdokasta toivat valtaosan äänistä.

Suomen tulos heijastelee EU-vaaleja laajemminkin. Euroopan parlamenttiin liberaalit ja vihreät voittivat lisäpaikkoja, samoin oikeistopopulistit. Parlamentin työskentelytapa vaatii aina kulloisenkin asian eteenpäin saamiseksi enemmistöjen löytymistä, joten enää ei EPP:n ja SD:n keskinäinen sopu riitä. Komission kasaaminenkin voi mutkistua, eikä Suomen puheenjohtajuuskaudesta ole tulossa helppo.

Kristillisdemokraateille tarjoutuu mahdollisuus asemoitua poliittisen keskustan johtoon asiapolitiikalla entistä räväkämmin.

Tämä lisää entisestään paineita Säätytalon hallitusneuvotteluihin. Tihkuneet tiedot herättävät jo nyt epävarmuutta. Antaako Keskusta periksi verojen korotuksille ja lisävelkaantumiselle, jotta saa soteen 18 maakunnan mallin? Entä onko sukupuolesta tulossa omaan kokemukseen perustuva ilmoitusasia?

Ainakin Rinteen oppositiossa antama lupaus soten perusratkaisun parlamentaarisesta valmistelusta lensi romukoppaan välittömästi. Muutkin vaalilupaukset voivat vielä edestä löytyä.

Suomen puna-viher-vasemmistolaisin hallitusviritys aikoihin näyttäisi siis tuottavan oppositiopolitiikkaan aineksia, joihin on suorastaan pakko tarttua. Vaalien jälkeinen politiikka on uusien alkujen aikaa. Kristillisdemokraateille tarjoutuu mahdollisuus asemoitua poliittisen keskustan johtoon asiapolitiikalla entistä räväkämmin.

Ylös