Tulevaisuus on täynnä valintoja

31.5.2019 klo 08:05 Kolumnit Asmo Maanselkä

Vaalit on vaalittu. Ne äänet on saatu, mitkä kansa on antanut. Molemmat vaalit jäivät harmittamaan siksi, että niissä pienellä kannatuksen lisäyksellä tai paremmalla äänten jakaumalla olisi saatu paikkoja lisää. Eurovaaleissa 8 000 ääntä lisää olisi riittänyt brexit-paikkaan. Eduskuntavaaleissa muutamalla sadalla lisä-äänellä olisi saatu lisää kansanedustajia.

Molemmat vaalit jäivät harmittamaan siksi, että niissä pienellä kannatuksen lisäyksellä tai paremmalla äänten jakaumalla olisi saatu paikkoja lisää.

Nyt onkin  pohdittava mitä tehtiin oikein ja missä on parannettavaa. Kysely lähtee tällä viikolla kaikkien puolueen jäsenten sähköposteihin. Kyselyssä kysytään myös poliittista linjaa. Mihin suuntaan KD:n pitäisi profiloitua, jotta kannatus lähtisi kasvuun?

Ruotsissa KD on onnistunut muuttamalla puolueen kurssia liberaalimmaksi, mutta maahanmuuttokriittisemmäksi. Puolue on jopa esittänyt yhteistyötä Ruotsi-demokraattien kanssa, mikä on ennenkuulumatonta. Kannatusta on tullut, enimmillään 12 % mielipidemittauksissa. Sillä on ollut hintansa.

Juuri ennen vaaleja europarlamentaarikko Lars Adaktussonin äänestyskäyttäytyminen aborttiasioissa tuli julki. Kohu sai kannatuksen laskuun ja puheenjohtaja Ebba Busch-Thor joutui julkisesti asettumaan Ruotsin yleisen aborttilinjan taakse. Hän on myös ensimmäisenä KD-puheenjohtajana marssinut Pride-paraatissa.

Busch-Thor on hyökännyt Ruotsin monikulttuurisuutta vastaan ja vaatinut maahanmuuttajilta ruotsin kielen osaamista vastineeksi sosiaalituille. Eurovaaleissa KD-puolue sai 8,7% ja kaksi paikkaa, mikä on historiallisen hyvä tulos. Tämä ei ole se linja, jota itse kannatan, mutta on hyvä käydä läpi mitä muualla on tehty. Se osoittaa, että jos kannatusta halutaan lisää, ollaan vaikeiden valintojen äärellä.

Ylös