Rinteen hallitus varautuu suhdanteen heikkenemiseen miljardin elvytyksen sallivalla mekanismilla

3.6.2019 klo 11:36 Uutiset Samuli Rissanen

Sdp:n hallitusneuvottelija Antti Rinteen tuleva hallitus varautuu poikkeukselliseen suhdannetilanteeseen mekanismilla, joka mahdollistaa miljardin euron elvytyksen kehyksen estämättä vuosina 2020–2022.

Rinne kertoi hallitusohjelmasta Helsingin tuliterässä Oodi-kirjastossa neljän muun puoluejohtajan kanssa tänään.

Hallitus varautuu poikkeukselliseen suhdannetilanteeseen mekanismilla, joka mahdollistaa miljardin euron elvytyksen kehyksen estämättä. Mekanismi on tarkoitettu vuosille 2020–2022, ja varoja voidaan käyttää kertaluontoisiin menoihin korkeintaan 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Mekanismi voidaan ottaa käyttöön, jos maailmantalous tai etenkin euroalue joutuu vakavaan suhdannetaantumaan, joka ajaa Suomen talouden samaan tilaan.

Mekanismi voidaan ottaa käyttöön, jos maailmantalous tai etenkin euroalue joutuu vakavaan suhdannetaantumaan, joka ajaa Suomen talouden samaan tilaan.

Poikkeusolojen mekanismiksi kutsuttua elvytystä voitaisiin käyttää myös, jos Suomen talous ajautuisi suhdannetaantumaan hallituksen toimista riippumattomien häiriöiden vuoksi.

Hallitustunnustelija Antti Rinteen uudeksi punamullaksi kutsuma hallituskoalitio sai ohjelmansa valmiiksi viikonlopun aikana ja se julkistettiin tänään.

Kautensa aloittavan uuden hallituksen hallitusohjelmassa kestävän talouden kivijalkana on Rinteen mukaan ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä talouskasvu.

Yhtenä tavoitteena on Rinteen mukaan korkea työllisyysaste, noin 60 000 uutta työllistä vuoteen 2023 mennessä.

Tavoitteena on myös, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023.

Raitiovaunulla Helsingin Säätytalolta tuliterään kirjastotalo Oodiin matkanneiden hallituspuolueiden puheenjohtajat ajavat myös kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa.

Tavoitteena on muun muassa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.
Myös tasa-arvoasioihin ja koulutukseen satsataan nykyistä enemmän.

Kirjasto valikoitui Rinteen mukaan hallitusohjelman julkistamisen näyttämöksi, koska se on hänen mielestään suomalaisen sivistyksen kehto.

Tulevan hallituksen ministerit aikovat myös kiertää Suomen kirjastoissa kertomassa hallitusohjelmasta. Tavoitteena on, että jokainen ministeri tulee käymään kaudellaan kolmessa kirjastossa.

Oodissa ohjelmasta olivat kertomassa medialle ja kansalle kaikki viisi neuvotteluihin osallistunutta puolueen puheenjohtajaa: Sdp:n Antti Rinteen lisäksi keskustan Juha Sipilä, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Li Andersson ja RKP:n Anna-Maja Henriksson.

Ylös