”Tuhlaajapojan hallitus” ei lunasta lupauksiaan edes eläkeläisille, KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä sanoo

3.6.2019 klo 15:07 Uutiset Samuli Rissanen

– Parasta hallitusohjelmassa on perusturvauudistuksen suuntaviivat, jotka ovat lähes samat kuin minun perusturvan kehittämisen tiekartassa, Asmo Maanselkä arvioi.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kuvaa Sdp:n Antti Rinteen hallitusta Tuhlaajapojan hallitukseksi.

– Yleiskuva on se, että tämä on neljän miljardin menolisäyshallitus, joka myy valtion omaisuutta saadakseen 3 miljardia tuloja ja ottaa miljardin velkaa. Perinteiset menolisäykset on naamioitu tulevaisuusinvestoinneiksi ja vuosittaisia menoja kasvatetaan 1,2 miljardilla eurolla, Maanselkä sanoo.

Toisaalta massiivista menolisäyksistä huolimatta hallitus ei kykene toteuttamaan kaikkea lupaamaansa. Esimerkiksi Rinteen vappusatanen on viisikymppinen, eikä sen toteuttamiseen 183 miljoonaa tule riittämään.

– Omaisuuden voi myydä vain kerran ja valtion omaisuudesta poistuvien yhtiöiden osingot ovat pois tulevilta sukupolvilta.

Myöskään ekonomistien ennustamaan, nykyistä heikompaan talouskasvuun ei ole millään muotoa varauduttu.

Maanselkä muistuttaa, hallitusohjelmassa rahaa jaetaan ponnekkaasti lisää lähes kaikille, mutta ei kuitenkaan esimerkiksi opiskelijoille.

Tulopuolen paikkaaminen kertaluontoisilla saatavilla ei myöskään ole kestävää.

– Omaisuuden voi myydä vain kerran ja valtion omaisuudesta poistuvien yhtiöiden osingot ovat pois tulevilta sukupolvilta. Ei ihme, että Li Andersson jo kävi Säätytalon ulko-ovilla.

– Sen sijaan ydinvoimalat saavat jatkoluvat, koska vihervassarit ovat kääntyneet ydinvoimamyönteiksiksi.

Paljon puhutusta ilmastonmuutoksen torjumisesta ohjelmassa ei löydy oikein mitään konkretiaa.

Hallitusohjelmasta löytyy kuitenkin myös puolustettavia asioita.

– Parasta hallitusohjelmassa on perusturvauudistuksen suuntaviivat, jotka ovat lähes samat kuin minun perusturvan kehittämisen tiekartassa. Yksilökohtainen ja ennakoitava tuki, Maanselkä sanoo.

– Onneksi siihen tulee parlamentaarinen valmistelu, joten voi olla pieni mahdollisuus, että saisi vaikuttaa vielä uudistuksen suuntaviivoihin, hän lisää.

 

Ylös