Sari Essayah: ”Hallitusohjelmasta jää hapan maku suuhun”

8.6.2019 klo 10:48 Politiikka Kristiina Kunnas

– Esimerkiksi kuuluisa vappusatanen kutistui viideksikympiksi, eikä sitäkään saa moni, jolle alunperin luvattiin, Sari Essayah kritisoi hallitusohjelmaa.

– Kokonaiskuva tuntuu aivan ylioptimistiselta. Heikkenevissä kansainvälisissä suhdanteissa on  erityisen vaarallista, että koko hallituskehyksen talous perustuu sille odotukselle, että työllisyys saadaan niin reippaaseen nousuun kuin 60 000 uutta työpaikkaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on avoimen kriittinen KD-Kompassi -haastattelussa Radio Deissä lauantaina 8. kesäkuuta. Ohjelma on kuunneltavissa jälkikäteen kotisivuilla kd.fi (sivun alalaidassa)

Nyt on oikea aika katsella lupauksia, joita ennen vaaleja annettiin.

– Vähintäänkin jää hapan maku suuhun, Essayah toteaa.

– Esimerkiksi se kuuluisa vappusatanen on kutistunut loppujen lopuksi viiteenkymppiin, ja sen saa alle puolet siitä joukosta, jonka alunperin piti se saada.

– Oppivelvollisuuden pidentäminen toiseen asteeseen ei auta koulupudokkaita ja niitä nuoria, jotka tarvitsivat räätälöityä erityistukea koulutiensä eteenpäin viemiseksi.

Essayah’n mielestä myös aktiivimallista jää vielä paljon jäljelle – vaikka lupauksia poistumisesta annettiin.

On pakko olla jostain lapsuksesta kysymys, jos kielteisen turvapaikan saanut pyrittäisiin työllistämään. – Sari Essayah

Opiskelijoille luvattiin sataa euroa – tosiasiallisesti lisäys on puolitoista euroa.

– Opiskelijat ovat hyvin huolissaan, tuleeko mitään lisää. Opiskelijat ovat pienituloisin väestöryhmä Suomessa. Moni elää sen jakson lainan varassa. Puolitoista euroa ei lämmitä!

Essayah kritisoi omaisuuden myymistä sekä polttoaineveron kiristyksiä.

– Haja-asutusalueille tämä tietää huonoa, ja samoin vanhalle väestönosalle, josta moni asuu vielä vanhassa öljylämmitys-talossaan.

Essayah pohtii, millainen linja maahanmuuttopolitiikassa otetaan. Sisäministeriö on menossa Vihreille.

– On pakko olla jostain lapsuksesta kysymys, jos kielteisen turvapaikan saanut pyrittäisiin työllistämään. Se murentaisi meidän järjestelmän totaalisesti, jos työelämään pääsisi parhaimmin silloin, kun ei saa turvapaikkaa.

Millaista oppositiopolitiikkaa Kristillisdemokraateilta on odotettavissa?

– Tähän hallitukseen on helppo tarttua monestakin suunnalta – joten räväkämpiä ulostuloja on tiedossa, Sari Essayah lupaa.

 

KD-Kompassi Radio Deissä, la 8. kesäkuuta klo 12.50

Asmo Maanselän haastattelussa puheenjohtaja Sari Essayah. Jälkikuuntele KD-kotisivulta kd.fi

 

 

Ylös