Eduskunta äänesti uudeksi puhemiehekseen keskustan Matti Vanhasen

7.6.2019 klo 15:10 Uutiset Samuli Rissanen

Eduskunta on valinnut uudeksi puhemiehekseen keskustan Matti Vanhasen. Hän sai 141 ääntä.
Kokoomuksen Ilkka Kanerva ja Paula Risikko sekä keskustan Mikko Kärnä saivat äänestyksessä kukin yhden äänen. 39 äänesti tyhjää ja kaksi ääntä hylättiin.

Vanhasen valinta eduskunnan puhemieheksi alkoi näyttää selvältä jo eilen, kun keskustan eduskuntaryhmä nimesi hänet ehdokkaakseen yksimielisesti.

63-vuotias Vanhanen on valtiotieteiden maisteri ja toimi pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana vuosina 2003–2010.

Puhemies on arvojärjestyksessä ennen pääministeriä

Puhemies on maan virallisessa arvojärjestyksessä heti presidentin jälkeen eli ennen pääministeriä.

Vakiintuneen käytännön mukaan hallituksen toiseksi suurimman puolueen edustaja valitaan puhemieheksi ja pääministeripuolue saa ensimmäisen varapuheenjohtajan paikan. (Kuva:Hanne Salonen/eduskunta)

Puhemiehen tehtävästä ennätti syntyä erimielisyyttä eduskuntaryhmien kesken. Hallituspuolueet tulkitsivat asian niin, että puhemiehen paikka kuuluu hallituksen toiseksi suurimmalle puolueelle eli keskustalle.

Perussuomalaiset puolestaan katsoi, että paikka olisi kuulunut eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle eli perussuomalaisille.

Siitä, mille ryhmälle puhemiehen tehtävä kuuluu, ei ole olemassa mitään sääntöä tai lakia. Kyse on vakiintuneista parlamentaarisista käytännöistä. Toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja on valittu puhemieheksi jo pitkään.

Eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin puolestaan SDP:n kansanedustaja ja valtiotieteiden maisteri Tuula Haatainen. Hän sai 162 ääntä.

Toisen varapuhemiehen tehtävään valittiin perussuomalaisten kansanedustaja ja yrittäjä Juho Eerola.

Ylös