Lasse Ruotsalasta valtuuston 3. varapuheenjohtaja – ”Kauhavalla olisi töitä ja asuntoja – muuttovirta voisi kulkea tänne”

10.6.2019 klo 23:36 Politiikka Kristiina Kunnas

Lasse Ruotsala, 36, valittiin Kauhavan kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtajaksi. – Siinä on kova tekeminen, että saataisiin muuttotappio muutetuksi edes nollaan, Ruotsala sanoo.

– Valitettavasti kunnan asukasmäärä on pienentynyt viimeiset 10 vuotta niinkin hurjaa lukua kuin 300 vuodessa, Lasse Ruotsala harmittelee.

– Siinä on meillä tekemistä, että saisimme muuttotappion käännettyä edes nollaan. Nykyisillä syntyvyysluvuilla ei ole realistista tavoitella muuttovoittoa.

Neljän kunnan kuntaliitoksessa 2009 uuden Kauhavan muodostivat Kauhavan kaupunki sekä Alahärmän, Kortesjärven ja Ylihärmän kunnat. 16 000 asukkaan kunta on Etelä-Pohjanmaan kolmanneksi suurin Seinäjoen ja Kurikan jälkeen.

– Taloushaasteet ovat kovat, sillä väestön vähentyessä verotulot ovat laskeneet. Tosi paljon on kuitenkin jouduttu investoimaan esimerkiksi sisäilmaongelmien vaivaamiin kiinteistöihin, Ruotsala selostaa.

Ruotsala valittiin ensikertalaisena kaupunginvaltuustoon viime vaaleissa 2017. Poliittinen historia ulottuu kuitenkin jo vuosikymmenien päähän.

Ruotsala valittiin ensikertalaisena kaupunginvaltuustoon viime vaaleissa 2017. Poliittinen historia ulottuu kuitenkin jo vuosikymmenien päähän.

– Isä oli kuntapolitiikassa parisenkymmentä vuotta. Ja kun pikkuveli lähti jo lukiossa politiikkaan, seurasin vierellä.

Kun pikkuveli oli ehdolla ensi kertaa eduskuntavaaleissa, oli isoveli aktiivisesti tukena.

– Liityin puolueeseen ja paikallisosastoon. Olin taustatyöntekijänä, kenttähommissa. Pikkuveli oli parempi poliitikkona, Ruotsala myöntää reilusti.

Pikkuveli on Aki Ruotsala, Vaasan vaalipiirin varakansanedustaja ja Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja.

– En ollut ihan kokematon poliittisesti, vaikka vasta pari vuotta olen ollut valtuutettuna. Olen seurannut Kauhavan kuntapolitiikkaa jo 10 vuotta.

Seuraamiseen on kuulunut se, että insinööri, ammatillinen opettaja, yrittäjä ja perheenisä luki aktiivisesti kaupunginhallituksen esityslistat. Hän tiesi, mitä kunnassa tapahtui ja mitä oli lautakuntien listoilla.

Joten valtuustoon tullessaan hän oli perillä kaupunkinsa asioista. Ruotsala valittiin Kristillisdemokraattien nelihenkisen valtuustoryhmän johtoon.

– Jaoimme vastuut. Sirpa Lammi on kaupunginhallituksen jäsen. Tiedettiin, että SDP hoitaa pari ekaa vuotta kolmannen varapuheenjohtajan pestin, sitten se tulee meille.

Ruotsala työskentelee ammattikoulun opettajana Lapualla sekä sivutoimisena yrittäjänä.

– Asennan ilmalämpöpumppuja ja teen sähkösuunnitelmia.

Miten opettajan pitkä loma sujuu?

– Pohjanmaalla loma on työtä, Ruotsala naurahtaa.

Hän on suuren sisarusparven jäsen, sillä Ruotsalan lapsuudenkodissa on viisi poikaa ja kaksi tyttöä. Vanhin veli jatkaa kotitilan pitämistä.

Lasse Ruotsala opiskeli Vaasassa insinööriksi. Ensimmäiset työvuodet menivät PrimaPowerilla huoltoinsinöörinä kotimaan huollossa.

– Tein matkatyötä ja Suomi tuli nähtyä, Helsingin päätäkin jonkin verran, kun viikot olin töissä siellä. Sitä suuremmin oppi arvostamaan koti- ja synnyinseutua.

Vaivaako Ruotsalaa lakeuden kutsu?

– Kaikki me sisarukset asutaan nykyisin taas täällä. Aki kävi sakkoringin tekemässä muualla, mutta on palannut, Ruotsala naurahtaa.

Jos politiikka siirtyi kodinperintönä, tuli lapsuuden perheestä mukaan muutakin.

– Lapsuudesta muistan sen, että monesti isä lähti ajokoiran kanssa metsään ja otti lapset mukaan. Silloin jo oppi luonnossa liikkumaan ja luontoa kunnioittamaan, Lasse Ruotsala kertoo.

Lapsuudesta muistan sen, että monesti isä lähti ajokoiran kanssa metsään ja otti lapset mukaan. Silloin jo oppi luonnossa liikkumaan ja luontoa kunnioittamaan. – Lasse Ruotsala

– Kai tämä metsästäminen on sukurasite, kun paappa jo harrasti ja isä on harrastanut, sanoo kahden harmaan norjanhirvikoiran omistaja.

– Mutta nykyään metsästys on minulle enemmän luonnossa liikkumista kuin aseen kanssa olemista.

Myös suunnistus ja kuntoliikunta ovat lähellä sydäntä.

Miten Rinteen hallitusohjelma osuu kauhavalaiseen kolmen lapsen perheeseen?

– Kipeästi, Lasse Ruotsalan myöntää.

Vaimo on kieltenopettajana Kauhavan yläasteella ja Lasse itse kulkee Lapualle töihin.

– Työmatkaa on 60 kilometriä päivässä. Ja kun täällä maaseudulla asutaan, tarvitaan autoa joka naksahdukseen. Kolme dieselautoa on pihassa nytkin, kun yrittäjänäkin tarvitsen autoa. Auto on melkein aina käynnissä – se on täällä yhtä tärkeä jokapäiväinen asia kuin ruoka ja vaatteet, Ruotsala perustelee.

Hän kertoo jutelleensa jokin aika sitten Tampereella asuvan tutun kanssa, ettei esimerkiksi Alahärmässä asuvalla ole bussiliikennettä.

– Jos joku kouluauto menee aamulla ja illalla, siinä kaikki. Tuttava sitten kysyi, että ai, oliko se niin, että teillä meni bussi vain kerran tunnissa.

– Vastasin, että ei aivan, vaan että kerran päivässä.

Kolmen tyttären isä kuitenkin houkuttelee muitakin Kauhavalle.

– Nyt ei tarvitsisi muuttaa Ruotsiin. Pitäisi maan sisälläkin osata muuttaa muuhun kuin vain yhteen suuntaan. Voisi tulla Kauhavalle, täällä on töitä ja asuntoja.

– Meillä on jotain 300 vapaata työpaikkaa. Vaikka kunta kärsii muuttotappiosta, on työpaikkaomavaraisuus yli 100 prosenttia. Kunnassa on yrittäjyyttä niin paljon, että muualta tullaan tänne töihin.

– Ja lisääkin saa tulla – tervetuloa, Lasse Ruotsala toivottaa.

Ensiyrittämällä valtuustoon. Lasse Ruotsala oli seurannut jo 10 vuoden ajan kuntapolitiikkaa, mutta lähti mukaan vasta 2017. Hänestä tuli heti Kauhavan valtuutettu, ja kesäkuusta 2019 lähtien myös kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja.

Ylös