”Hallitus väittää korjaavansa eriarvoisuuden 20 eurolla kuukaudessa, mutta leipäjonojen asiakkailla voi olla asiasta eri näkemys”, KD:n Sari Essayah sanoo

11.6.2019 klo 13:43 Uutiset Samuli Rissanen

–  On pakko myöntää, että on myös ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka niin monet vaalilupaukset ovat reilu kuukauden sisällä vaaleista unohtuneet, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah sanoi eduskunnassa, joka ruotii hallitusohjelmaa tänään ja huomenna.

Eduskunnan uusi oppositio kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien johdolla ruotii hallitusohjelmaa tänään ja huomenna.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti ryhmäpuheessaan unohtuneista vaalilupauksista, joissa pettymään joutuvat niin eläkeläiset, opiskelijat kuin perusturvan varassa elävätkin.

Uuden hallituksen politiikka onkin Essayah mukaan pitkälti mielikuvia, joiden kangastuksiin valitettavan moni uskoo.

Essayah pohtii, mitä mieltä hallitusohjelmasta on opiskelija, jonka opintorahaa vasemmisto lupasi nostaa välittömästi 101 €/kk, mutta nyt lisäys onkin vain leipäpussin hinnan verran, noin 1,5 €/kk.

– Eihän uupumaan jää kuin vain vajaa satanen! Essayah sivaltaa.

– Toinen satanen, joka on hallitusneuvotteluissa kutistunut, on demareiden kuuluisa ”vappusatanen”,  joka on nopeasti pienentynyt viiteen kymppiin ja saajien määräkin murto-osaan alkuperäisestä, hän lisää.

Uuden hallituksen politiikka onkin Essayah mukaan pitkälti mielikuvia, joiden kangastuksiin valitettavan moni uskoo.

Rinteen hallitus väittää korjaavansa eriarvoisuuden nostamalla työttömyysturvaa 20 eurolla. Verottamana summa kutistuu 16 euroon, eli puoleen euroon päivässä.

–  Myllypuron leipäjonossa voi olla eri näkemys siitä, korjataanko tällä riittävästi eriarvoisuutta, Essayah sanoo.

Hän muistuttaa, että vuosien 2011-2015 hallitus, jossa KD oli mukana, nosti perusturvan tasoa kuitenkin 100 eurolla kuukaudessa.

Näin Essayah arvioi hallitusohjelman kulmakiviä kristillisdemokraattien näkökulmasta:

– Työpaikat, joita hallituskin haluaa lisätä, eivät synny tyhjästä. Muun muassa järkevästi kohdennetuilla yritystuilla mahdollistetaan Suomen kannalta keskeisten alojen ja työpaikkojen pysyminen täällä. Vastaavasti järkevällä verotuksella tuetaan yritystoiminnan syntyä ja kasvua.

– Hallituksen kunnianhimoinen hiilineutraaliustavoite voi kääntyä itseään vastaan, jos laiminlyömme omaa puhdasta teollisuuttamme, ja samalla tulemme ulkoistaneeksi päästömme enemmän saastuttaviin maihin. Esimerkiksi Ruotsissa uudistukselle on annettu 10 vuotta enemmän aikaa. Meidän tulee kehittää omaa tutkimusta ja tuotekehitystä.

– Kotimaisen maatalouden jatko tulee myös turvata, sillä leipä ei kasva kaupan hyllyllä. Kotimainen tuotanto ja lähiruoka ovat myös ekoteko ilmastolle. Maatalouden ratkaisut ovat EU-puheenjohtajuuskaudellamme kohtalon kysymyksiä, ja sillä vakavuudella ne on hoidettava.

– Näyttäisi myös siltä, että Kristillisdemokraattien Sotu-malliin on perehdytty, ja uudistusta viedään niillä askelmerkeillä parlamentaarisesti eteenpäin.

– Vastaavasti vanhusasiainvaltuutetun viran perustaminen, jota moni kd-aktiivikin on ollut kansalaisaloitteella edistämässä, saa meiltä täyden tuen.

– Kannamme huolta erityisesti lapsiperheiden tulevaisuudesta. Pidämme sinällään hyvänä lapsilisän nostamista monilapsisten perheiden kohdalla sekä yksinhuoltajalisänkorotusta, mutta nämä lisäykset kohdistuvat melko pieneen ryhmään. Entä ne monet muut 1-3 lapsen perheet, joita määrällisesti on kuitenkin eniten. Nyt tarvitaan yhteiskunnan läpileikkaavaa lapsiystävällistä politiikkaa, Essayah linjaa.

Ylös