Kaarina Järvenpää Espoon kaupunginhallitukseen – ”Vakaumuksena välittäminen on edelleen johtoajatukseni politiikassa”

27.6.2019 klo 13:39 Politiikka Kristiina Kunnas

– Espoo rakentaa nyt valtavasti, mutta on huolehdittava myös palveluista, muistuttaa kaupunginhallituksessa aloittava KD-valtuutettu Kaarina Järvenpää.

Kristillisdemokraattien espoolaisvaltuutettu Kaarina Järvenpää aloittaa kaupunginhallituksen varsinaisena jäsenenä. Hän on toiminut valtuuston alkukauden jo varajäsenenä hallituksessa.

– Olen myös kaupunginhallituksen neuvottelukunnan jäsen, vuodesta 2012 valtuustossa istunut Järvenpää kertoo.

Espoossa on menossa suuri investointiohjelma.

– Viime budjettineuvotteluissa sovittiin Koulut kuntoon -hanke. Investointikatto rajoittaa kuitenkin korjaushankkeita.

Espoo velkaantui Länsimetron rakentamisen myötä.

– Velkaa lisäävät Keilaniemen isot investoinnit ja Raidejokerin rakentamisen aloittaminen, Järvenpää kertoo.

– Yritimme valtuustossa KD:n ryhmänä siirtää Raidejokerin aloitusta kaupungin velkaantumisen vuoksi, mutta emme saaneet riittävää kannatusta.

Espoo rakentaa runsaasti raideliikenteen lähelle.

– Kaavoitusasioita on joka kokouksessa. On tärkeää muistaa, ketä varten Espoota rakennetaan. Rakennetaanko kaupunkia tavallisia ihmisiä varten? Mahtuuko Espooseen lapsiperheitä tai vanhuksia, Järvenpää kysyy.

Hän iloitsee siitä, että KD-ryhmä onnistui budjettineuvotteluissa säilyttämään kotihoidontuen Espoo-lisän kolmivuotiaaksi asti.

KD-ryhmä onnistui budjettineuvotteluissa säilyttämään kotihoidontuen Espoo-lisän kolmivuotiaaksi asti.

– Olin valtuustokollegani Antero Laukkasen sijaisena muutamissa neuvotteluissa. Esitys oli, että Espoo-lisää olisi laskettu vuodella eli se olisi loppunut lapsen kaksivuotispäivään maaliskuusta 2019 lähtien.

– Kaiken rakentamisen ohella pitää pystyä huolehtimaan hyvistä kuntalaisten palveluista, Järvenpää muistuttaa.

– Pitää muistaa lapsiperheiden palvelut sekä perheiden mahdollisuus päättää lastensa hoidosta kodin ja päivähoidon välillä.

– Tietenkin kasvavan kaupungin on saatava myös kouluja ja päiväkoteja. Koulu- ja sivistystoimi tarvitsevat henkilöstönsä ja muut resurssinsa.

– Vanhusten kotihoito ja hoivakotipalvelut pitää pystyä takaamaan. Samoin pitää turvata hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Espoo liputtaa digitaalisten palveluiden puolesta. Lääkäri-valtuutettu muistaa toisen näkökulman.

– Olen nostanut esiin sen, että pitää huolehtia myös niiden kuntalaisten palveluista, jotka eivät syystä tai toisesta pysty käyttämään digitaalisia palveluita.

– Työskentely lääkärinä yli 40 vuoden ajan auttaa tuomaan näkemystä ja kokemusta kaupunginhallitukseen ja espoolaisten hyväksi toimimiseen, Järvenpää uskoo.

 

”Lähdin politiikkaan parantaakseni perheiden varhaista tukea”

Espoolainen Kaarina Järvenpää lähti politiikkaan vuoden 2008 kuntavaaleissa.

– Silloin Kristillisdemokraatteien vaalilauseena oli Vakaumuksena välittäminen. Se sopii minuun edelleen ja käytin sitä tämänkin kevään eduskuntavaaleissa tunnuksenani.

– Lähdin politiikkaan parantaakseni perheiden varhaista tukea, resursseja koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon sekä sosiaalityöhön ja lastensuojeluun.

Järvenpää toimi tuolloin Espoossa koululääkärin virassa. Joissakin työtilanteissa hän yritti saada yhteyttä lastensuojeluun, mutta työntekijöiden tavoittaminen oli vaikeaa.

– Jonot tukitoimien saamiseksi olivat pitkiä. Päätin, että yritän vaikuttaa.

Jonot tukitoimien saamiseksi olivat pitkiä. Päätin, että yritän vaikuttaa.

Vaaleissa 2008 tuli ensimmäisen varavaltuutetun paikka sekä jäsenyys opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa.

Seuraavissa kuntavaaleissa 2012 hän saikin Kristillisdemokraattien listalla jo toiseksi eniten ääniä Espoossa. Avautui paikka kaupunginvaltuustossa.

– Yhdessä Antero Laukkasen kanssa olemme istuneet valtuustossa koko tämän ajan.

Laukkasesta tuli kansanedustaja 2015, ja huhtikuun eduskuntavaaleissa hänet valittiin toiselle kaudelle.

Kevään 2017 kuntavaaleissa kolmas paikka valtuustoon jäi harmittavan lähelle.

– Antero ja minä pääsimme läpi, mutta kolmas valtuustopaikka oli vain 68 äänen päässä.

Kun ryhmät neuvottelivat keväällä 2017 Espoon valtuustossa, Kristillisdemokraatit sai kaupunginhallituksen varajäsenen paikan alkukaudelle ja varsinaisen jäsenen mandaatin kesäkuusta 2019 toukokuuhun 2021.

– Sen lisäksi KD sai kahden kaupunginhallituksen jaoston, konsernijaoksen sekä tila- ja asuntojaoksen varsinaiset paikat koko kaudeksi. Niitä olen hoitanut jo kaksi vuotta.

Järvenpää on ollut myös sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä kaksi vuotta.

– Siitä luovun nyt saatuani kaupunginhallituksen paikan. Tilalleni lautakuntaan tulee syksyllä varavaltuutettu Auli Happonen.

Varapaikka kaupunginhallituksessa on ollut Järvenpään mielestä hyvä startti. Hän on päässyt muutamia kertoja vuodessa kaupunginhallituksen kokouksiin.

– Kun on voinut lukea kaupunginhallituksen listat etukäteen ja tarvittaessa kommentoinut niitä, on se auttanut myös valmistautumisessa valtuuston kokouksiin. Asiat ovat tulleet tutuiksi ja olen voinut tuoda valtuustoryhmään lisätietoa valmistelusta.

Naisenergiaa eduskuntavaalikampanjassa. Espoolaiset ehdokkaat Kristiina Drotár, Sari Savela ja Kaarina Järvenpää tekivät yhteistyötä sulassa sovussa.

Kaarina Järvenpäällä pitkä ura lääkärinä

 

Yleislääketieteen erikoislääkäri Kaarina Järvenpää on toiminut erikoislääkärinä yli kolme vuosikymmentä. Espoossa hän oli terveyskeskuslääkärinä ja koululääkärinä.
Helsingissä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ylilääkärinä, perhe ja sosiaalipalvelujen johtajalääkärinä sekä lasten ja nuorten lääkäripalvelujen johtavana ylilääkärinä.

Hän jäi eläkkeelle johtavan ylilääkärin virasta 2016, mutta jatkaa lääkärintyötä pitämällä yksityisvastaanottoa.

Perheeseen kuuluu aviomies Pertti Järvenpää ja neljä aikuista lasta. Lapsenlapsia on viisi. Kaarina Järvenpää harrastaa käsitöitä ja luonnossa liikkumista.

Ylös