Kokenut oululaisvaltuutettu Marja-Leena Kemppainen haluaa vanhustenhuollon yksiköille kummivaltuutetut

6.8.2019 klo 13:40 Politiikka Kristiina Kunnas

– Meillä on jo varhaiskasvatuksen päiväkodeissa kummivaltuutettuja. Haluan vastaavanlaisen kummitoiminnan myös vanhustenhuollon yksiköiden kanssa. Vuoropuhelun kautta syntyisi luottamusta, uskoo Oulun kaupunginvaltuutettu Marja-Leena Kemppainen.

Kaupunginvaltuutetulla ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajalla Marja-Leena Kemppaisella on takanaan mittava ura politiikan luottamustoimissa – valtuustossakin hän on toiminut jo kolme vuosikymmentä. Kunnallisneuvoksen arvonimi tuli aktiiviselle vaikuttajalle muutama vuosi sitten.

Kristillisdemokraattien Kemppainen teki valtuustoaloitteen, jossa tavoitellaan Oulun vanhustenhuollon yksiköihin kummivaltuutettuja.

Mikäli halukkuutta valtuustoryhmiltä löytyy, olen valmis syksyn aikana käymään keskustelut toiminnan aloittamisesta ja kehittämisestä vanhustenhuollon vastuuhenkilön kanssa. – Marja-Leena Kemppainen

– Päiväkodeissa on kummivaltuutettuja. Kummi toimii ikään kuin vuoropuhelukumppanina, ja saa vieraillessaan päiväkodissa tietoa sen arjen toiminnasta sekä mahdollisista ideoista työn kehittämiseksi. Luottamusta syntyy puolin ja toisin.

– Tällaista valtuutettujen kummitoimintaa ehdotan myös vanhustenhuollon yksiköiden kanssa.

Kemppaisen aloite sai myötätuulta Oulun valtuustossa. Hyvinvointilautakunta totesi asian olevan tärkeä ja ajankohtainen.

– Vapaaehtoistoimijoiden kuten seurakunnan lisäksi aloitteessa ehdotetut kummivaltuutetut voisivat olla vanhustenhuollon yksiköille yksi tärkeä yhteistyökumppani. Parhaimmillaan se voisi olla toiminnan yhteistä kehittämistä, hyvinvointilautakunta sanoi vastauksessaan aloitteeseen.

Kemppainen on jo pyytänyt valtuustoryhmiä keskusteluun, jossa on tarkoitus kartoittaa kummitoiminnan aloittamista vanhustenhuollon yksiköissä.

– Mikäli halukkuutta valtuutetuilta löytyy, olen valmis syksyn aikana käymään keskustelut toiminnan aloittamisesta ja kehittämisestä vanhustenhuollon vastuuhenkilön kanssa, Kemppainen kertoo.

Hänellä on hyviä kokemuksia kummivaltuutetun tehtävästä päiväkodin kanssa.

– Kun vierailin päiväkodissa, ruokailin heidän kanssaan ja jututin lapsia. Sain myös kuulla, mitä henkilökunnalla oli mielen päällä, Kemppainen kuvailee.

– Tärkeää on kontaktipinta henkilöstöön, mutta on myös kiva kuulla lasten mielipiteitä ja touhuja. Samaa tavoittelen vanhustenhuollon yksiköiden kanssa toimimisesta.

Kemppainen sai kevättalvella yhteydenoton kaupungin nuorisovaltuustolta.

– Hekin toivoivat yhteistyötä kaupunginvaltuutettujen kanssa.

Kemppaiseen halusi tutustua muuan nuori mies.

– Meillä oli oikein mukava keskustelu. Häntä kiinnosti minun laaja ja moninainen tehtäväkenttäni. Hän kertoi omista ajatuksistaan ja odotuksistaan, mitä toivoo valtuutetun tapaamisesta ja tämäntyyppisestä kummityöstä.

Marja-Leena Kemppaisen loppukesää värittää puoluekokouksen emäntänä toimiminen. Kristillisdemokraatit kokoustavat Oulussa 24.–25. elokuuta. Keväällä Kemppainen oli Oulun vaalipiirin kansanedustajaehdokkaana.

– Kyllä selvisin vaaleista, mutta meinasi siinä jälkeen päin väsy tulla, Kemppainen naurahtaa.

 

 

 

 

Ylös