Muistatko elää tätä päivää?

15.8.2019 klo 12:33 Kolumnit Sari Tanus

Kuinka usein  pidät asioita itsestään selvyyksinä? Aamut vaihtuvat iltaan, päivät viikkoihin ja kuukausiin. Kuinka usein viivyt menneessä ja harmittelet sen kulkua tai ahdistut tulevan edessä murehtien edessä olevia haasteita? Tässä päivässä eläminen jää ohueksi ja hetkessä läsnäoleminen katkonaiseksi. Mennyttä emme kuitenkaan saa takaisin ja tulevakin voi pudota käsiin aivan erilaisena kuin olimme ajatelleet.

Yksi puhelu, yksi uutinen, voi muuttaa lähes kaiken paitsi lähipiirissä myös työyhteisössä. Menneisyyden harmit menettävät merkityksensä ja tulevaisuuden ahdistuksen aiheet sulavat kenties kokonaan pois muuttuneen tilanteen edessä.

Oletko muistanut huolehtia terveydestäsi – liikkua, levätä, syödä terveellisesti, tavata tuttavia, käyttää sinulle määrättyjä lääkkeitä ohjeiden mukaan ja käydä kontrolleissa ja seulonnoissa suositusten mukaisesti?

Oletko sinä muistanut iloita terveydestäsi, siitä terveyden määrästä, mikä sinulla on? Oletko muistanut huolehtia terveydestäsi – liikkua, levätä, syödä terveellisesti, tavata tuttavia, käyttää sinulle määrättyjä lääkkeitä ohjeiden mukaan ja käydä kontrolleissa ja seulonnoissa suositusten mukaisesti? Taitaa useimmilla meistä olla tässä ainakin jossain määrin parantamisen varaa.

Syöpä on kavala kaveri. Naisilla rintoihin ja miehillä eturauhaseen syöpä yleisimmin pesiytyy. Molempiin on tutkimuksia, seulontoja ja niistä kannattaa pitää kiinni. Varhaisessa vaiheessa löydetyn syövän ennuste on nykyisin hyvien hoitojen myötä hyvä.

Tämän kirjoituksen aihe piti alkuaan olla ihan toinen. Kristillisdemokraattien puheenjohtajan, kansanedustaja Sari Essayah’n jysäyttämä ilmoitus rintasyöpään sairastumisestaan pyöräytti ajatuksiani useampaan kertaan. Samalla kun toivoin kaimalle pikaista paranemista, tuntui, että paitsi itseäni niin myös lukijoita on muistutettava terveyden huolehtimisen ja tässä päivässä elämisen tärkeydestä. Ei oteta asioita itsestään selvyyksinä.

Mistä minun sitten piti kirjoittaa? Koululaisista, vanhemmista ja  ikäihmisistä. Oppimisen iloa kouluihin niin, että jokainen tyttö ja poika oppii kunnolla lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan. Koulupäivän jälkeen mukavaa yhdessä tekemistä, myös ikäihmisten kanssa, niin ettei kenenkään tarvitse olla yksin.

Muistetaan elää tätä päivää! Iloiten!

Kirjoittaja on kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu, erikoislääkäri ja KD:n 3. varapuheenjohtaja
Ylös