KD Nuoria yhdistää kaipuu eurooppalaiseen kristillisdemokratiaan, KD:n uunituore varapuheenjohtaja Viljami Haavisto kertoo

25.8.2019 klo 13:35 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajistoon valittu KD Nuorten pääsihteeri Viljami Haavisto haluaa KD:sta selkeästi eurooppalaisen kristillisdemokraattisen puolueen.

– KD Nuoria yhdistää kaipuu eurooppalaiseen kristillisdemokratiaan, uunituore kristillisdemokraattien 2.varapuheenjohtaja Viljami Haavisto kertoo.

22-vuotias teologian ja klassisen filologian opiskelija vastasi kristillisdemokraattien puoluekokouksen jymy-yllätyksestä, kun hän ohitti varapuheenjohtajakisassa vanhemmat konkarit.

Puolet liki neljästa sadasta puoluekokousedustajasta kirjoitti Haaviston nimen äänestyslippuun, kun kymmenen varteenotettavaa ehdokasta kisasi puolueen varapuheenjohtajuuksista eilen Oulussa.

Haavisto kertoo olevansa itsekin aidosti yllättynyt.

– Olin otettu jo eilen, kun puolestani käytiin pitämässä niin monta kannatuspuheenvuoroa, hän sanoo.

Haavisto korostaa, että varapuheenjohtajistoon haluttiin valita puolueen maltillista kärkikaartia

Kisa osoitti hänen mielestään sen, että nuorten ylläpitämät asiat koetaan tärkeiksi. Haavisto korostaa, että varapuheenjohtajistoon haluttiin muutenkin valita puolueen maltillista kärkikaartia.

Hän odottaakin hedelmällistä yhteistyötä Sari Essayah’n ja varapuheenjohtajistoon hänen kanssaan valittujen Peter Östmanin ja Sonja Falkin kesken.

– Nämä valinnat myös osoittavat puolueelle selvän suunnan, hän arvioi.

KD Nuorten mielestä suunta on kohti eurooppalaista kristillisdemokratiaa. Suomen kristillisdemokraateista tuli EPP:n täysjäsen EPP:n puoluekokouksen alla, joka pidettiin Helsingissä marraskuussa 2018.

Haavisto painottaa, että puolueen on vielä käsiteltävä EU-kriittinen historiansa, unohdettava vanhat ”päähänpinttymät”  ja liikuttava kohti EPP:n luomaa kehystä, jossa kristilliset arvot ovat politiikan perusta, mutta eivät varsinainen asiasisältö.

Kotimaan politiikassa Haavisto virittäisi yhteistyön säveltä oppositiossa olevien muiden oikeistokonservatiivipuolueiden, kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa.

– Se on tosiasia, että kristillisdemokraateilla on eniten yhteistä näiden puolueiden kanssa, Haavisto toteaa.

Politiikan ulkopuolella Viljami Haavisto tunnetaan intohimoisena kirjallisuuden harrastajana. Hän on myös noheva toimittaja, joka on työskennellyt teologian opiskelijoiden tiedekuntayhdistyksen julkaisun, Kyyhkysen, päätoimittajana ja nykyisin KD Nuorten Arvosana-lehden päätoimittajana.

– Harrastan erityisesti kotimaista 1920-luvun kirjallisuutta. Minulla on laaja Arvi Kivimaa-kokoelma, ehkä laajin yksityiskokoelma Suomessa, hän kertoo.

Vuonna 2015 häneltä ilmestyi runokokoelma Kesäyö ja muita runoja.

Ylös