”KD on ainutlaatuinen puoluekentässä, emme sulaudu muihin”, Sari Essayah jyrähtää

26.8.2019 klo 12:43 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan KD on ainut kristillisdemokraattisen ideologian edustaja suomalaisessa puoluekentässä.

Kristillisdemokraattien jatkokaudelle valittu puheenjohtaja Sari Essayah halusi näyttää KD:n paikan kotimaan poliittisessa kentässä. Vaalien jälkeen ja erityisesti Essayah’n sairausloman aikana puheet KD:n sulautumisesta muihin konservatiivipuolueisiin lisääntyivät.

Sairauslomaltaan palannut ja Oulun puoluekokouksessa yksimielisesti jatkokaudelle Essayah muistutti, että Suomen kristillisen liiton perustajat linjasivat jo yli 60 vuotta sitten puolueen identiteetin, joka edustaa ”kristillis-isänmaallista suuntausta”.

– Siltä pohjalta työtä on tehty kaikki nämä vuodet. Siksi on ollut hivenen hämmentävää seurata mediaa, joka on yrittänyt niputtaa meitä yhteen milloin minkäkin puolueen kanssa, hän sanoi.

– Pidämme kiinni omista kristillisdemokraattisista arvoista, jotka pohjaavat kristilliseen ihmiskuvaan, jokaisen elämän arvoon ja lähimmäisyyteen

Viime aikoina kristillisdemokraatit on yritetty sulauttaa yhteen varsinkin
perussuomalaisten kanssa, mutta toisaalta samaa yritystä oli vuosikymmenten aikana silloisen keskustapuolueen suhteen, Essayah muistuttaa.

– Olemme toki yhteistyökykyinen puolue joka suuntaan, mutta myös ainut kristillisdemokraattisen ideologian edustaja suomalaisessa puoluekentässä.

– Pidämme kiinni omista kristillisdemokraattisista arvoista, jotka pohjaavat kristilliseen ihmiskuvaan, jokaisen elämän arvoon ja lähimmäisyyteen, Essayah linjasi.

Hän ei myöskään usko blokkipolitiikan tehoon Suomessa. Ruotsissakin pitkään hallitusvastuussa ollut porvariallianssi purkautui lopulta.

Essayah arvioi, että blokkipolitiikka oli onnistunutta Ruotsissa parin vaalikauden ajana, mutta lopulta sielläkin se tuli tiensä päähän.

Ruotsissakin keskusta lähti lipeämään porvariblokista omaan suuntaansa.

Kristillisdemokraattien kannatukselle porvariblokki ei tehnyt kovin hyvää, sillä sen kannatus suli allianssissa. Nyt blokin purkauduttua tilanne on toinen ja KD:n kannatus on ollut vahvassa kasvussa.

–Näen toki mahdollisuuksisa blokkipolitiikassa, mutta kaikkien saatava oma tilansa, Essayah lisää.

Tämän kauden aikana kristillisdemokraattien on tärkeä profiloitua myös oppositiossa, jossa ovat KD:n lisäksi kokoomus ja perussuomalaiset.

Yhteistyö on tärkeää, sillä ilman muiden oppositiopuolueiden apua välikysymyksiä ei synny.

Hallituksen politiikka antaa Essayah mukaan runsaasti tilaisuuksia profiloitua. Hän muistuttaa, että Rinteen hallitukselle on olemassa vaihtoehto.

– Kolme oppositiopuoluetta pystyisivät muodostamaan hallituspuolue Keskustan kanssa tukevan 113 edustajan enemmistöhallituksen. Vaihtoehto on olemassa, ja tämä varmaankin muistetaan myös hallituksen palavereissa ja hallituspuolueiden puoluetoimistoilla.

Kristillisdemokraatit jätettiin Rinteen hallitustunnusteluista pois, mutta Essayah myöntää, että mukaanmeno olisi ollut kristillisdemokraateillekin haasteellista.

– Vaikea olisi ollut mennä hallitukseen mukaan. Meidän arvot ovat kaukana vasemmistoliberaaleista arvoista. Olisi myös vaikea osallistua sellaiseen hallitusyhteistyöhön, joka pohjautuu katteettomiin vaalilupauksiin ja hyvin hataralle pohjalle rakennettuun talouspolitiikkaan.

Tästäkin huolimatta Essayah muistuttaa myös kristillisdemokratian pohjautuvan sosiaaliselle markkinataloudelle.

– Emme tee taloutta talouden vuoksi, vaan sen vuoksi, että voidaan huolehtia heikoimmista.

Ylös