”Jos valtio alkaa määrätä lapsiluvun tai mitä kukin syö, ollaan matkalla kohti totalitääristä järjestelmää”

27.8.2019 klo 10:32 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja KD:n puoluekokous kritisoivat ilmastoahdistuksen lietsomista.

– Ilmastosyyllistämisen sijaan hallituksen on otettava selkeä kanta perheiden puolesta, Essayah vaatii.

Kristillisdemokraattien puoluekokouksesta lähti vahva viesti Rinteen hallituksen ilmastopolitiikalle, joka näyttää ohittaneen syntyvyyden nostoon ja perheiden tukemiseen kannustavan lapsi-ja perhepolitiikan.

Kristillisdemokraatit ihmettelevät myös yleistä keskusteluilmapiiriä aihepiirin ympärillä. Suomalaisia on viime aikoina kehotettu jopa pienentämään lapsilukua ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Lapsikielteisten kannanottojen ajankohta ihmetyttää senkin vuoksi, settä samaan aikaan Suomi kärsii ennätysalhaisesta syntyvyydestä.

Syntyvyys on laskenut kahdeksana vuonna peräkkäin, eikä kuluva vuosi näytä tuovan muutosta negatiiviseen kehitykseen.

Viime vuonna hedelmällisyysluku oli 1,41, kun kymmenen vuotta aiemmin se oli 1,86 lasta naista kohden. Luku on nyt kaikkien aikojen matalin. Syntyvyys laskee keskimäärin yhden päiväkotiryhmän vuosivauhtia jokaisessa Suomen kunnassa.

– Hallituksen väestöpoliittiset tavoitteet ovat vähintäänkin epäselviä. Julkisuudessa olleisiin lapsikielteisiin näkökulmiin ei ole esitetty vastalauseita kuin vain yhden hallitusryhmän suunnalta.

– Hallitusohjelmassa luvatusta lapsistrategian valmistelusta ei ole toistaiseksi kuulunut mitään. Patistamme hallitusta etenemään ripeästi lapsistrategian parlamentaarisen valmistelun aloittamisessa ja antamaan kansalaisille selkeän viestin siitä, että jokainen syntyvä lapsi on äärimmäisen arvokas ja tervetullut yhteiskuntamme jäsen, kristillisdemokraatit vaativat puoluekokouksen julkilausumassa.

– Niin kauan kun poltamme ulkomailta tuotua kivihiiltä, ei ole mitään järkeä poistaa kotimaista energiaa energiapaletistamme

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah nosti aihepiirin esiin niin ikään omassa linjapuheenvuorossaan.

– Ilmastopolitiikka on aihe, joka jakaa kansaa. Kristillisdemokraatit haluavat suojella ympäristöä viljelyn ja varjelun periaatteiden mukaisesti. Luonnon monimuotoisuus ja puhdas elinympäristö niin ihmisille kuin eläimille ovat meille enemmän kuin tärkeitä, hän linjasi.

Ilmaston muutoksesta ei pidä Essayah’n mukaan kuitenkaan tehdä keppihevosta, jonka varjolla toteutetaan ideologisesti väritettyjä, paniikinomaisia ja hätiköityjä hankkeita.

Kokoomuksen ehdottama turpeen käytön verotuen poistaminen on Essayah’n mielestä yksi tällaisista ehdotuksista.

– Niin kauan kun poltamme ulkomailta tuotua kivihiiltä, ei ole mitään järkeä poistaa kotimaista energiaa energiapaletistamme, hän sanoo.

Essayah pitää omituisena joidenkin ideologisten tahojen asettamaa tavoitetta lapsiluvun vähentämisestä ilmastopolitiikan nimissä.

– Suomi harmaantuu ja tarvitsisimme kipeästi hyvinvointiyhteiskuntaan työntekijöitä verojen ja eläkkeiden maksajiksi.

– Jos valtio alkaa määrätä lapsiluvun tai mitä kukin syö, ollaan matkalla kohti totalitääristä järjestelmää, Essayah kritisoi.

Sen sijaan Kristillisdemokraattien tapa olisi ohjata yhteiskunnan ja yksilön valintoja esimerkiksi julkisten hankintojen ja kulutusta ohjaavan veropolitiikan muodossa.

– Kannustimme vero-ohjelmassamme muun muassa terveellisempään ruokavalioon hedelmien, vihannesten ja kasvisten alemmilla alv-kannoilla ja energiansäästöön lämpöpumppujen alemmalla arvonlisäverolla, Essayah kertoo.

Ylös