– Sanan- ja uskonnonvapauden puolustamisesta on tullut KD:lle tärkeä aihe, eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmää vetävä Sari Essayah sanoo

6.9.2019 klo 13:22 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoi KD-Lehdelle eduskunnan syyskauden alkajaisiksi, että sanan- ja uskonnonvapauden puolustaminen Suomessa ja maailmalla on yksi KD:lle tärkeä aihe.

Essayah jatkaa eduskunnan  uskonnon- ja omantunnonvapausryhmän puheenjohtajana.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah jatkaa eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmän puheenjohtajana, kun ryhmä järjestäytyi kokouksessaan.

Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu Oulusta. Ryhmään on ilmoittautunut tällä kaudella jäseniä jo viidestä eri eduskuntaryhmästä. Ryhmä kokoontuu keskimäärin kerran kuukaudessa.

Essayah arvioi KD-Lehdelle eduskunnan syyskauden alkajaisiksi, että uskonnon- ja sananvapauden kysymykset ovat nousseet yhdeksi tärkeäksi aiheeksi KD:n politiikassa.

Essayah’n mukaan aihepiirissä riittää kotimaan kamarallakin puolustettavaa, sillä kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsästä epäillään parhaillaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Essayah’n mukaan aihepiirissä riittää kotimaan kamarallakin puolustettavaa, sillä kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsästä epäillään parhaillaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Räsänen kysyi Twitter-viestissään kesäkuussa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kokoavan Priden-viikon alla, miten kirkon opetus sopii yhteen Pride-ideologian kanssa, jossa synti ja häpeä nostetaan ylpeyden aiheeksi.

Eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmä perustettiin viime kaudella. Ryhmä seuraa ja pyrkii vaikuttamaan uskonnon- ja omantunnonvapauskysymyksissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Ryhmän jäsenet vaikuttavat kansainvälisesti muun muassa lähettämällä vetoomuksia vainon kohteeksi joutuneiden puolesta. Ryhmän toimintaan osallistuvat säännöllisesti asiantuntijoina Suomen Ekumeenisen neuvoston sekä Marttyyrien Ääni ja Open Doors -järjestöjen edustajat.

Viime kaudella ryhmän tapaamisissa oli alustajina ja vieraina mm. Release Internationalin edustajat kertomassa Euroopan maiden parlamenteissa tehtävästä työstä vakaumuksen vuoksi vainottujen hyväksi sekä Vapaa-ajattelijat, Uskontojen uhrit ja lapsiasianvaltuutettu kertomassa lapsen oikeuksista uskonnollisissa kysymyksissä.

Ryhmä tapasi Pohjois-Koreasta loikanneita kristittyjä ja vähemmistöihin kuuluvia afgaanipakolaisia. Ryhmän tapaamisissa oli Migrin edustajia alustamassa uskonnonvapaudesta turvapaikkaprosessissa sekä Opetushallituksen ja Kirkkohallituksen asiantuntijoita kertomassa varhaiskasvatuksen katsomuskasvatuksesta.

Ryhmä järjesti eduskunnassa muutamia seminaareja eri yhteistyötahojen kanssa, kuten ”Uskonnonvapaus – missä menee rajat?” -seminaarin osana YK:n yhteisymmärrysviikkoa yhdessä Suomen vapaakristillisen neuvoston, Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry:n, Frikyrklig Samverkan FS rf:n, Suomen Ekumeenisen Neuvoston, USKOT-foorumin ja Helsingin seurakuntayhtymän kanssa. Suomen Lähetysseuran ja Fidan kanssa järjestettiin puolestaan ”Kansalaisjärjestöt, uskonto- ja kestäväkehitys” -seminaari, jossa julkaistiin saman niminen kirja.

Yhteistyössä eduskunnan kirjaston kanssa pidettiin holokaustin muistopäivään liittynyt valokuvanäyttely.

Ylös