– Hoitajamitoitus jää kuolleeksi kirjaimeksi, jos hoitajia ei saada tarpeeksi, Sari Essayah sanoo

11.9.2019 klo 13:21 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Antti Rinteen mukaan tällä vaalikaudella ei saada 4 000:ta hoitajaa ja lääkäriä lisää, koska rahaa ei ole riittävästi.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah sanoo, että mikäli hoitajia ja lääkäreitä ei tule riittävästi, jää myös sitova hoitajamitoitus kuolleeksi kirjaimeksi.

Hallitus ei pysty lunastamaan lupauksiaan 0,7 hoitajamitoitukseen tarvittavasta hoitajamäärästä.

– Ihan loppuun asti ei saada, me tarvitaan 4 000 hoitajaa ja lääkäriä lisää. Sitä ei pystytä tällä vaalikaudella toteuttamaan, kun ei ole rahaa, Rinne kommentoi puoluejohtajien paneelikeskustelussa Kuntamarkkinoilla Helsingissä tänään.

– Seitsemän päivän hoitotakuu kuulostaa hyvältä, mutta millä se toteutetaan, jos resursseja eli hoitavia käsiä ja lääkäreitä ei tule enempää

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi KD-Lehdelle, että mikäli hoitajia ja lääkäreitä ei olekaan varaa palkata riittävästi, koko hoitajamitoitus jää kuolleeksi kirjaimeksi.

– Seitsemän päivän hoitotakuu kuulostaa hyvältä, mutta millä se toteutetaan, jos resursseja eli hoitavia käsiä ja lääkäreitä ei tule enempää, Essayah ihmettelee.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja muistuttaa myös nykyisten hallituspuolueiden vuosi sitten vaihtoehtobudjetteihinsa räätälöimistä roimista menolisäyksistä. 0,7 hoitajamitoituksen toteutukseen kukin puolueista oli satsannut enemmän kuin mikä nyt toteutuu.

– Kyse on kuitenkin aivan keskeisimmästä vaalilupauksesta, josta nyt peräännytään, Essayah sanoo.

Vanhustenhoivan 0,7:n sitovan hoitajamitoituksen on arvioitu vaativan yli 4 000 hoitajaa lisää. Elokuun lopulla Kuntaliitto ja Kuntatyönantajat nostivat omaa arviotaan jopa  5 000 hoitajaan.

 

Ylös