Kansanedustaja ja ruoka-avun ammattilaisena tunnettu sosiaalineuvos Antero Laukkanen valittiin eduskunnan köyhyysryhmän johtoon

12.9.2019 klo 11:39 Politiikka Samuli Rissanen

Espoolainen kansanedustaja ja sosiaalineuvos Antero Laukkanen valittiin vetämään eduskunnan köyhyysryhmää.

KD-Lehdelle hän kertoi tavoittelevansa muun muassa kohtuuhintaista asumista, 1990-luvun lamassa velkaantuneiden armahtamista ja ruoka-avun pitkäjänteistä budjettirahoitusta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen on valittu eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtajaksi.

Laukkanen on 61-vuotias toisen kauden kansanedustaja. Hän on espoolainen pastori ja sosiaalineuvoksen arvonimen saanut ruoka-avun ammattilainen.

Laukkanen on niin ikään eduskunnan lakivaliokunnan jäsen ja tällä kaudella myös valtiovarainvaliokunnan ja työ ja tasa-arvoasianvaliokunnan työssä.

Köyhyysryhmän tarkoituksena on edistää köyhyyden torjuntaan tähtäävää politiikkaa. Ryhmään on pyritty saamaan edustus kaikista eduskuntaryhmistä. Järjestäytymiskokouksessa ryhmän varapuheenjohtajaksi valittiin keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi Asikkalasta.

Köyhyysryhmän tarkoituksena on edistää köyhyyden torjuntaan tähtäävää politiikkaa

Syyskauden alkajaisiksi Antero Laukkanen kertoi KD-Lehdelle tavoitteistaan kohtuuhintaisen asumisen, 1990-luvun lamassa ylvelkaantuneiden armahtamisen ja ruoka-avun pitkäjänteisemmän budjettirahoituksen saamiseksi.

– Kohtuuhintaisesta asumisesta on puhuttu jo 20 vuoden ajan, mutta tulokset ovat kehnoja. Jokainen uusi asunto on ollut edellistä kalliimpi. Edes MAL-sopimus ei ole laskenut asumisen hintaa, Laukkanen sanoo.

– Meillä on muutaman ison rakennusyhtiön monopoli, joka ehkäisee tehokkaasti, että kohtuuhintaista tuotantoa edes saataisiin, hän lisää.

Samalla suomalaisten asuntovelat ovat kasvaneet kohisten. Ruotsista ollaan toki vielä jäljessä, mutta ei välttämättä enää kovin kauan.

– Kohta meilläkin voi olla 40 vuoden asuntolainat, joista lyhennykset jäävät tekemättä, Laukkanen epäilee.

Velkaantumiseen liittyy myös toinen Laukkasen tavoitteista. Hän vaatii velka-armahdusta 1990-luvun lamassa ylivelkaantuneille. Heitä on edelleen Suomessa 30 000.

– Ulosoton ja yksityishenkilöiden velkajärjestelyn suojaosuutta pitäisi niin ikään nostaa nykyisestä, Laukkanen sanoo.

Ruoka-avun piirissä palvellut ja sitä organisoinut Laukkanen sai työstään aikanaan sosiaalineuvoksen arvonimen ja on puhunut hellittämättä vähävaraisten avustamiseen keskittyvien järjestöjen rahoittamisesta.

Hän toivoo, että vähävaraisille tukea ja ruoka-apua tarjoavat järjestöt saisivat rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriön budjetista eikä pelkästään sattumanvaraisia ”joulurahoja”.

– Yhdistykset voisivat suunnitella toimintaansa paremmin, jos rahoitus olisi varmempi ja tiedossa pitkäjänteisemmin.

 

Ylös