Maanselkä: ”Leikataan mieluummin kaljarallia ylläpitävistä yritystuista”

18.9.2019 klo 18:50 Politiikka Merja Eräpolku

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä ihmettelee, hallituksen budjettiriihessä tekemää päätöstä leikata parafiinisen dieselin tukea. Maanselkä leikkaisi mieluummin yritystukia, jotka ylläpitävät kaljarallia Virosta.

Twitterissä Asmo Maanselkä veistelee, että ”hallituksen ensimmäinen konkreettinen ilmastoteko on lisätä uusiutuville polttoaineille veroja ja näin lisätä kasvihuonekaasuja”.

 

 

Hallitus on viemässä verotukea parafiiniselta eli puhtaammin palavalta dieseliltä. Sitä voidaan tehdä joko uusiutuvasta biomassasta tai fossiilisesta raakaöljystä. Nesteellä on tuote My Diesel, jonka lasketaan vähentävän ilmastopäästöjä jopa 90-prosenttia fossiiliseen dieseliin verrattuna.

– Hallitus on vahvistanut, että tuki vedetään pois molemmilta, mikä lisää ilmastokaasuja. Pidän päätöstä ihmeellisenä.

Maanselän mielestä hallituksen tulisi parafiinisen dieselin tuen leikkauksen sijaan puuttua yritystukiin, jotka ylläpitävät kaljarallia Virosta.

– Alkoholin matkustajatuonti vastaa 200 Alkon myyntiä. Suomessa on 354 Alkoa. Harva tietää, että tätä rallia ylläpidetään valtion yritystuilla.

– Majoitus- ja ravintola-ala on toistuvasti arvostellut tukia sillä perusteella, että ne vääristävät kilpailua. Matkustajalaivat eivät maksa anniskelusta eivätkä tuotemyynnistä arvonlisäveroa tai valmisteveroa. Kun veroedut ja löyhempi sääntely lasketaan mukaan, matkustaja-alukset saavat vuosittain 241-255 miljoonan euron valtiontuet. Näistä tuista voitaisiin aivan hyvin leikata, Maanselkä linjaa.

Ylös