Uusi puoluejohto opettelee vastuunjakoa ja tähtää vaalivoittoon

21.9.2019 klo 20:22 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Elokuun sairauslomalta palannut puheenjohtaja Sari Essayah piti Oulun puoluekokouksessa poliittisen tilannekatsauksen. Hän muistutti hallituksen virhearvioinneista, ja totesi, että vaihtoehtokin olisi: kolme oppositiopuoluetta muodostaisi hallituspuolue Keskustan kanssa tukevan 113 edustajan enemmistöhallituksen. Essayah ihmetteli linjapuheessaan sitä, miten Kristillisdemokraatteja pyritään liittämään milloin minkäkin puolueen kanssa. Hän suorastaan jyrähti todetessaan johtavansa puoluetta, joka on ainoa kristillisdemokraattisen ideologian edustaja suomalaisessa puoluekentässä.

Essayah ihmetteli linjapuheessaan sitä, miten Kristillisdemokraatteja pyritään liittämään milloin minkäkin puolueen kanssa. Hän suorastaan jyrähti todetessaan johtavansa puoluetta, joka on ainoa kristillisdemokraattisen ideologian edustaja suomalaisessa puoluekentässä.

Essayah’n katsaus oli viileän ammattimainen. Siinä ei edes vilautettu syöpä-korttia. Henkilökohtaisten kokemusten ja tunteiden aika tuli myöhemmin kiitospuheessa, jossa uudelleen valittu puheenjohtaja kertoi syövän ravistelleen elämää perusteellisesti. Hänen vastaanottamansa tuhansien viestien tuki oli lämmittänyt ja kantanut.

Puoluekokouksessa puheenjohtajan työtiimiksi valittiin kokonaan uusi varapuheenjohtajisto. Tuore tiimi opettelee uudenlaista työtapaa. Sitkeänä, voitontahtoisena työmyyränä tunnettu Essayah on luvannut olla työtunneissaan maltillisempi. Se merkitsee sitä, että koko puheenjohtajiston on sekä haluttava että kyettävä vastuunjakoon.

Askelmerkkejä on selvästi jo aseteltu. Aiemmin sekä varapuheenjohtajana että puoluesihteerinä toiminut Peter Östman tuli viime hetkellä mukaan kisaan, ja sai selkeän suosion ykkösvarapuheenjohtajaksi. Östman tunnetaan vaalipiirissään Vaasassa ja erityisesti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla loistavana kuntavaalistrategikkona: mitä enemmän ehdokkaita, sitä parempi vaalitulos ja valtuustopaikkojen määrä – ja sitä parempi lähtökohta eduskuntavaaleihin.

Essayah ja Östman ovat numero-osaajia ja ehdokashankinnan konkareita. Viljami Haavisto edustaa ennakkoluulotonta nuorta voimaa, kun taas puolueen eduskuntavaalipettymyksen sisuunnuttama Sonja Falk on sanavalmis ohjelmien kirjoittaja ja lapsi- ja perheasioiden erityisasiantuntija.

Ylös