Elokuun pahanpäiväinen säikähdys

20.8.2019 klo 17:15 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Sari Essayah’n syöpäuutinen oli elokuun pahanpäiväinen säikähdys. Syöpä on edelleen sana, jonka edessä vavahdamme.

Jos ketä, niin Essayah’a on totuttu pitämään terveyden perikuvana. Huippu-urheilijan geeneillä varustettu, jaksavainen, sietäväinen, nopea ja venyvä. Sairauslistaan kuuluu kenties jokin flunssa – ilman poissaoloja.

Puolueväki tottuu puheenjohtajiensa yli-ihmisyyteen, siihen, että he jaksavat ja sietävät kaiken.

Mutta eivät he siedä. Myös Essayah’n kollegoilla on ollut sairauksia: Sipilällä keuhkoveritulppa, Soinilla useampiakin sairauslomia, Aallolla uupumus ja masennus, Rinteellä keuhkokuume ja sydäninfarkti.

Pitäisikö tästä oppia jotain? Kyllä. Puheenjohtajia pitäisi tukea enemmän, olisi suostuttava kantamaan kuormaa yhteisvoimin. Tämä tarkoittaa lisää vastuuta ja työtä toisille, ja pientä valjaiden kevennystä vetojuhdalle.

Essayah’n sairaus järkytti. Välitön huoli pidetyn ja arvostetun poliitikon terveydestä ja tulevaisuudesta oli tunteista ensimmäinen. Heti perässä tuli kysymys: kuka sitten Kristillisdemokraattien ruoriin, jos Essayah luopuu puheenjohtajuudesta?

Essayah’n sairaus järkytti. Välitön huoli pidetyn ja arvostetun poliitikon terveydestä ja tulevaisuudesta oli tunteista ensimmäinen. Heti perässä tuli kysymys: kuka sitten Kristillisdemokraattien ruoriin, jos Essayah luopuu puheenjohtajuudesta?

Maanantaina 19. elokuuta saatiin huojentava tieto. Essayah’n ennuste on hyvä. Rintasyöpää tuntevat tietävät, että varhain todettu sairaus ja se, ettei syöpä ole levinnyt kainalon imusolmukkeisiin, ovat vakavassa ja elämää muuttavassa tilanteessa valoisia uutisia.

Puheenjohtaja on totuttu valitsemaan eduskuntaryhmän jäsenten joukosta. Kaikki Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän jäsenet joutuivat pohtimaan puheenjohtaja-kysymystä omalla kohdallaan.

Nyt Kristillisdemokraatit saa käydä Oulun puoluekokoukseen Essayah’n johdolla. Luvassa on kiihdyttävä varapuheenjohtajakisa 10 ehdokkaan välillä. Kipakkaa keskustelua lienee odotettavissa puoluevaltuuston puheenjohtajan Aki Ruotsalan ajatuksista lisätä puolueen vaikuttavuutta löytämällä Kristillisdemokraateille strategisia yhteistyökumppaneita Suomen sirpaloituneelta puoluekartalta.

Ylös