Agora-akatemia kokosi KD-nuoria opiskelemaan yhteiskuntavaikuttamista

22.9.2019 klo 07:55 Tapahtumat Viljami Haavisto

KD Nuorten koulutustapahtuma Agora-akatemia järjestettiin viikonloppuna jo seitsemättä kertaa. Tänä vuonna Helsingissä pidetyn koulutuspäivän teemana oli tulevaisuus.

– Agorassa on perinteisesti opeteltu tärkeitä vaikuttamisen taitoja ja yhteiskunnallisia teemoja laajalla skaalalla. Tänä vuonna halusimme keskittyä tiettyihin rajattuihin kokonaisuuksiin ja aiheisiin, jotka ovat nyt ja lähivuosina ajankohtaisia, KD Nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaa kommentoi valittua teemaa.

– Nuoria kiinnostavat aiheet, jotka näkyvät nyt tai tulevaisuudessa heidän arjessaan. Nuorelle poliittiselle vaikuttajalle on tärkeää saada tietoa juuri näistä kokonaisuuksista, Sarasmaa jatkaa.

Päivä avattiin osallistavalla osuudella, jossa osallistujat pääsivät keskustelemaan siitä, mitä he ajattelevat päivän aiheista. Isoista teemoista herättivät keskustelua etukäteen erityisesti työn murros ja demokratian tulevaisuus.

Päivän ensimmäinen puhujavieras oli KEHA-keskuksen erityisasiantuntija Mette Vuola, joka puhui työn tulevaisuudesta. Vuola onnistui kirkastamaan yleisön näkemyksiä työn ja työmarkkinoiden murroksesta.

Alustuksen keskeisintä sisältöä oli työajan muutosten pohtiminen sekä erityisesti työnkuvan muuttuminen digitalisaation ja yleisen kehityksen edistyessä. Myös osallistujat pääsivät ääneen kertomaan esimerkiksi lapsuuden haaveammateistaan sekä tämän hetkisistä opinnoistaan tai töistään.

Lounastauon jälkeen ääneen pääsi Allianssin nuorten osallisuuden asiantuntija Virva Viljanen. Viljanen kertoi nuorten osallisuudesta politiikassa. Aihetta lähestyttiin Kahoot! -kyselyllä, jonka kysymykset koskivat esimerkiksi äänestämistä eri vaaleissa, kunta-aloitteiden jättämistä ja nuorisovaltuustohistoriaa. Yleisökeskustelussa puhutti nuorten ja puolueiden välinen kuilu ja sen umpeen kurominen.

Päivän seuraava alustus koski eurooppalaista kristillisdemokratiaa ja aiheesta oli puhumassa, kuka muukaan kuin puolueen ”grand-old-man”, kuten Aleksi Sarasmaa Esa Erävalon esitteli. Kuulijat saivat alustuksen alussa omakseen Erävalon kirjan ”Yhteinen hyvä – Johdatus kristillisdemokratiaan”. Kahvitauolle päästiin keskustelun vielä jatkuessa.

Jesse Jääskeläinen puhui Suomen EU-puheenjohtajakaudesta. Kuva: Viljami Haavisto

Eurooppalaisesta Suomesta asiantuntija Jesse Jääskeläinen puhui Suomen EU-puheenjohtajakaudesta. Keskustelua kirvoittivat erityisesti Brexit ja Boris Johnsonin mahdolliset vaihtoehdot.

Jääskeläinen puhui myös EU:n pieleen menneestä kärkiehdokashankkeesta. Erityisesti Jääskeläinen kiitteli yleisöä aktiivisesta osallistumisesta ja hyvistä kysymyksistä.

Päivän viimeisenä puhujana ääneen pääsi merianalyytikko Jere Riikonen. Riikonen puhui niin Itämeren tulevaisuudesta, meripolitiikasta kuin saaristoasioista.

Ylös