Jerusalem Post: YK-raportti varoittaa kasvavasta antisemitismistä ja kritisoi boikottiliikettä

26.9.2019 klo 11:16 Ulkomaat Merja Eräpolku

YK:n erityisraportoija Ahmed Shaheed on huolissaan juutalaisvastaisten kielikuvien kasvavasta käytöstä muun muassa uusnatsien ja radikaalien islamististen ryhmien iskulauseissa, kuvissa ja salaliittoteorioissa, joiden tarkoituksena on kannustaa vihamielisyyteen, syrjintään ja väkivaltaan juutalaisia kohtaan. YK julkaisi hiljattain väliraportin, joka käsittelee uskonnonvapautta.

Jerusalem Post -lehdelle (24.9.) kommentoineet YK:n Israelin edustajat kutsuivat raporttia ”ennennäkemättömäksi”, koska siinä tunnustetaan antisemitismin esiintyminen koko poliittisessa kirjossa ja kannustetaan toimimaan sitä vastaan.

Shaheed painottaa, että YK:lla on tärkeä rooli antisemitismin vastaisessa taistelussa. Uskonnon- ja vakaumuksenvapauden erityisraportoija Ahmed Shaheed on YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämä riippumaton asiantuntija. Tämä Malediiveilta kotoisin oleva diplomaatti ja poliitikko toimitti raporttinsa ihmisoikeusneuvostolle yleiskokouksen päätöslauselman mukaisesti.

Shaheed huomauttaa, että hän on erittäin huolissaan siitä, että antisemitistiset hyökkäykset ovat lisääntyneet monissa maissa ja myös internetissä. Hän kehottaa valtioita, siviiliyhteiskuntaa, tiedotusvälineitä ja YK:ta noudattamaan ihmisoikeusperusteista lähestymistapaa taistelussa antisemitismiä vastaan. Lisäksi hän korostaa koulutukseen panostamista. Shaheedin mielestä YK:n tulee olla keskeisessä roolissa taistelussa antisemitismia vastaan.

BDS-boikottiliikkeen tukemiseen liittyen Shaheed totesi, että ilmaisut, jotka ammentavat antisemitistisista stereotypioista, torjuvat Israelin oikeuden olemassaoloon tai puoltavat juutalaisten yksilöiden syrjintää heidän uskontonsa vuoksi, on tuomittava.

Erityisraportoija painottaa, että mikäli hallitukset jättävät puuttumatta antisemitismiin, aiheuttaa se riskejä paitsi juutalaisille myös muiden vähemmistöyhteisöjen jäsenille.
– Antisemitismi on myrkyllistä demokratialle ja kansalaisten keskinäiselle kunnioitukselle, ja se uhkaa kaikkia yhteiskuntia, joissa siihen ei puututa.

Israelin YK suurlähettiläs Danny Danon kiitteli raporttia ja näki sen heijastelevan YK:n muutosta asenteissa Israelia kohtaan.
– Väite siitä, että Israelin boikotointiliike (BDS) rohkaisee antisemitismiin, on tärkeä YK:n antama lausunto.

NGO Monitor -järjestön lainopillisen neuvonantajan Anne Herzbergin mukaan raportti huomioi ensimäisiä kertoja YK:ssa esille antisemitismin missään muodossa.

 

Lähde: The Jerusalem Post 24.9.2019

Ylös