– Ymmärrättekö te, että sisäisiin siirtoihin perustuva järjestelmä houkuttelee vaarallisille merireiteille ja ruokkii ihmissalakuljetusta, Päivi Räsänen kysyi Ohisalolta

26.9.2019 klo 16:58 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsänen kysyi sisäminsteri Maria Ohisalolta eduskunnan kyselytunnilla väliaikaisesta järjestelystä, jolla Välimeren yli Italiaan ja Maltalle saapuvat siirtolaiset jaettaisiin eri EU-maihin.

– Ymmärrettekö te ministeri Ohisalo, että sisäisiin siirtoihin perustuva jakojärjestelmä houkuttelisi lisää hakeutujia merireiteille, jossa he ovat vaarassa hukkua  ja samalla se ruokkisi laitonta ihmissalakuljetusta, Räsänen kysyi.

Alkuviikolla neljä EU-maata sopi Suomen johdolla uudesta väliaikaisesta järjestelystä, jolla Välimeren yli Italiaan ja Maltalle saapuvat siirtolaiset jaetaan eri EU-maihin.

– Euroopan unionin pitäisi lisätä kiintiöpakolaisjärjelmää. Miksi ette ole pikemminkin tätä linjaa ajamassa

Räsäsen mielestä sovitun järjestelmän sijaan pitäisi keskittyä kiintiöpakolaispolitiikkaan, jossa pakolaiset valikoitaisiin suoraan pakolaisleireiltä.

– Silloin se houkuttelisi pikemminkin pysymään pakolaisleireillä, josta he sitten saavat turvaa ja apua  eikä heidän tarvitsisi turvautua laittomiin ja vaarallisiin reittehin ja lisätä ihmissalakujetusta.

– Euroopan unionin pitäisi lisätä kiintiöpakolaisjärjelmää. Miksi ette ole pikemminkin tätä linjaa ajamassa, Räsänen kysyi.

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan budjettiriihessä sovittin, että pakolaiskiintiötä nostetaan sadalla, ja jatkossa arvioidaan kuinka turvapaikanhakijoiden määrä kehittyy.

Ohisalo arvioi, että jos kehitys on laskevaa, voidaan kiintiön määrää lisätä. Hän muistutti, että samalla kun kiintiöpakolaisia vastaanotetaan, heistä myös maksetaan Suomen valtiolle.

Ylös