– Hallitus yrittää samaan aikaan sekä lunastaa että ohittaa vaalilupauksensa hoitajamitoituksesta, Päivi Räsänen arvioi

3.10.2019 klo 16:52 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen epäili, että hallitus yrittää sekä lunastaa että ohittaa vaalilupauksensa sitovasta 0,7 hoitajamitoituksesta.

Eduskunta on käynyt tiukan debatin torstaisella kyselytunnillaan hallituksen lupaamasta sitovasta 0,7 hoitajamitoituksesta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) valmistellussa lakiluonnoksessa ehdotetaan, että iäkkäiden ihmisten ympärivuorokautisen hoivan sitova hoitajamitoitus tulisi voimaan elokuussa 2020, mutta kaavaillun 0,7:n mitoituksen voisi alittaa siirtymäaikana, joka kestäisi huhtikuuhun 2023.

– Tästä tulee vaikutelma, että hallitus yritää samaan aikaan sekä lunastaa että ohittaa vaalilupauksensa, kun se lykätään tulevalle vaalikaudella ja käytännössä seuraavan hallituksen rahoitettavaksi

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen kiinnitti huomiota STM:n luonnoksessa siihen, että laki tulisi voimaan 2020, mutta ensi vuoden budjetissa siihen ei ole kuitenkaan varattuna rahaa.

Räsänen muistutti, että sitova hoitajamitoitus 0,7 on todella tärkeä ja kiireellinen tavoite.

Hän kysyikin perhe-ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta, millä tavalla hallitus aikoo hoitaa rahoituksen lakiin, kun toiveena oli, että mahdollisuuksien mukaan laki tulisi myös käytännössä voimaan.

– Tästä tulee vaikutelma, että hallitus yrittää samaan aikaan sekä lunastaa että ohittaa vaalilupauksensa, kun se lykätään tulevalle vaalikaudella ja käytännössä seuraavan hallituksen rahoitettavaksi, Räsänen sanoi.

Minsiteri Kiuru muistutti, että kysymys oli vasta työryhmän esityksestä.

–  Hallitus on varautunut siihen, että lakiesitys annetaan syyskauden loppuun mennessä. Bujdettiriihessä on käytännössä tehty kirjaus, että resurssit turvataan, Kiuru sanoi.

Ylös