Riihimäen KD-valtuustoryhmä haluaa psykiatrisen sairaanhoidon resurssien lisäämistä kouluihin – ”Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt alakouluissakin”

3.10.2019 klo 13:20 Politiikka Kristiina Kunnas

Riihimäen Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä teki valtuustoaloitteen psykiatrisen sairaanhoidon resurssien lisäämisestä kouluihin. – Näin mielenterveyden oireiluun voitaisiin puuttua matalan kynnyksen palveluna, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannele Saari.

– Joidenkin arvioiden mukaan joka kymmenes nuori tarvitsisi apua ongelmiinsa, Riihimäen KD-ryhmän valtuustoaloite muistuttaa.

Mielenterveyden häiriöt ovat nousseet alle 18-vuotiaitten nuorten merkittävimmäksi terveysongelmaksi.

– Jos psykiatriset sairaanhoitajat työskentelisivät kouluissa, voitaisiin mielenterveyden oireiluun puuttua varhaisessa vaiheessa. Oppilaiden henkinen pahoinvointi näkyy luokissa muun muassa rauhattomuutena ja ennalta-arvaamattomana käytöksenä, toteaa kaupunginvaltuutettu, opettajana työskentelevä Hannele Saari. 

Saari toimii KD-valtuustoryhmän puheenjohtajana Riihimäellä.

Valtuustoryhmän aloite huomauttaa lisäksi, että psykiatrisia sairaanhoitajia on alettu palkata kouluihin monissa kunnissa, kuten Turussa, Joroisissa ja Salossa.

– Raisiossa on tästä toimintatavasta hyviä kokemuksia jo viiden vuoden ajalta.

Lasten ja nuorten kaikenlainen häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt, se näkyy myös alakoulumaailmassa.

– Lasten ja nuorten kaikenlainen häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt, se näkyy myös alakoulumaailmassa, Saari kertoo.

Saari tukeutuu lastenpsykiatri Matti Kaivosojan sanoihin. Kaivosoja ihmettelee, miksi lasta pitäisi kuljettaa koulun ulkopuolelle saamaan apua – miksei voisi olla tukea ja apua koulussa.

– Opettajien kuitenkin on keskityttävä opetustyöhön – joskin kasvatustyötäkin tehdään yhä enemmän. Olisi niin hyvä, että tässä arkiympäristössä voisi olla matalan kynnyksen auttamista. Psykiatrinen sairaanhoitaja auttaisi lasta ja nuorta kriisitilanteessa, ja tukisi myös henkilöstöä, Hannele Saari toteaa.

Valtuustoaloite uskoo, että koulu- ja opiskelurauhaa saataisiin näin lisättyä. Jos nuoret voisivat psykiatrisen sairaanhoitajan resurssin lisäämisellä paremmin, vähenisivät nuorisopsykiatrisen erikoissairaanhoidon lähetemäärät.

 

 

 

Ylös