Nykypäivän kolmekymppiset ovat entistä useammin yksinasuvia, lapsettomia ja vielä opiskelevat

7.10.2019 klo 08:16 Elämäntapa Merja Eräpolku

Työssäkäynnin muutoksia on tilastoitu jo 30 vuotta. Vuonna 1987 kolmekymppiset olivat jo tukevasti työelämässä. Nykyisin yhä useampi 30-vuotias on opiskeleva, yksinasuva ja lapseton, kertoo Tilastokeskuksen tutkijoiden Tieto- ja trendit sivulla julkaisema artikkeli.

Tilastokeskuksen uusimman työssäkäyntitilaston mukaan opiskelun merkitys ennen työelämään siirtymistä korostuu, ja työura alkaa myöhemmin. Työmarkkinoiden rakennemuutos ja työn perässä muuttaminen kasvukeskuksiin näkyy vahvasti nykyisten kolmekymppisten elämässä.

Vuonna 1987 kolmekymppisistä 84,3 prosenttia oli pääasialliselta toiminnaltaan työllisiä, kun vuoden 2017 loppuun mennessä vastaava osuus oli pienentynyt 75 prosenttiin.

Yhä useampi 30-vuotias on nykyisin opiskelija, mikä osaltaan selittää työllisyysasteen laskua. Etenkin päätoimisesti opiskelevien kolmikymppisten naisten määrä on kasvanut.

Muutos näkyy myös muilla elämän osa-alueilla, kuten perheiden perustamisessa.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 lapsia oli alle 41 prosentilla kolmekymppisistä, kun vuonna 1987 lapsia oli 61 prosentilla 30-vuotiaista, ja heistäkin yli puolella oli vähintään kaksi lasta.

30-vuotiaiden naimattomien ja yksin asuvien osuudet ovat lähes kaksinkertaistuneet, kun taas naimisissa olevien osuus on lähes puolittunut.

Vuonna 1987 kolmekymppisistä reilu kolmannes oli naimattomia ja naimisissa olevien osuus oli 59 prosenttia. 30 vuotta myöhemmin saman ikäisistä oli naimattomia 65 prosenttia ja naimisissa oli vajaa kolmannes.

Työssäkäynnin muutosten ohella kolmekymppisten asumisratkaisuissa on tapahtunut muutoksia. Nykyisin yli puolet Suomen kolmekymppisistä asuu kerrostaloissa, kun 1987 vastaava luku oli 41 prosenttia. Myös vuokralla asuminen on yleistynyt.

Merkittävä osa kaikista Suomen 30-vuotiaista on keskittynyt Uudellemaalle. Vuonna 1987 kaikista kolmekymppisistä 27 prosenttia, eli 21 000 henkilöä, asui Uudellamaalla. Tämä osuus on kasvanut vajaaseen 37 prosenttiin.

30-vuotiaiden yrittäjien määrä on tippunut lähes puolella viimeisen 30 vuoden aikana. Yksityisellä sektorilla työskentelevien osuus on sen sijaan kasvanut.

 

Lue lisää Tilastokeskuksen väestö- ja elinolotilastot -yksikössä työskentelevien Antti Kataisen, Jenni Lintusen ja Samuli Neuvosen artikkelista

 

Ylös