Vahti ry:n puheenjohtaja Tiina Tuomela: Tarvitaan tekoja asunnottomuuden helpottamiseksi

17.10.2019 klo 12:07 Elämäntapa Merja Eräpolku

– Naiset kokevat turvattomuutta ja hyväksikäyttöä miehiä enemmän. Väkivalta, raiskaukset ja muu seksuaalinen hyväksikäyttö ovat arkipäivää, toteaa Vantaan Asunnottomien Hyvinvoinnin tuki ry:n eli Vahti ry:n puheenjohtaja Tiina Tuomela.

Vahti ry on Vantaan Asunnottomien yön pääjärjestäjäyhdistys. Tänä vuonna teemapäivänä puhutaan erityisesti naisten asunnottomuudesta.

Vuonna 2018 oli Suomessa yli 1200 yksinelävää asunnotonta naista. Perheitä oli asunnottomina 159 ja pariskuntia 105. Määrät ovat alakanttiin, sillä piiloasunnottomuutta on erityisen paljon etenkin naisten keskuudessa.

Pyrimme hakemaan ratkaisuja sekä tekemään asunnottomat naiset näkyviksi yhteiskunnassa. – Tiina Tuomela

– Haluamme nostaa esiin asunnottomat naiset; ei kauhistellen tai surkutellen, vaan ylös nostaen. Asunnottomat naiset käyvät monenlaista taistelua tilanteessaan: palvelujen ja avun saamiseksi, itsemääräämisoikeuden ja ruumiillisen koskemattomuuden säilyttämiseksi, perhesuhteiden säilyttämiseksi, ja näkyväksi tulemiseksi. Heissä on paljon voimaa, jota haluamme tuoda esiin, Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen tiedotteessa todetaan.

– Pyrimme hakemaan ratkaisuja sekä tekemään asunnottomat naiset näkyviksi yhteiskunnassa, jossa he joutuvat taistelemaan palvelujen saamiseksi, ruumiillisen koskemattomuuden ja itsemääräämisoikeuden säilyttämiseksi sekä perhesuhteiden ylläpitämiseksi, Tiina Tuomela kertoo.

KD:n vantaalaisena kaupunginvaltuutettuna ja KD Naisten puheenjohtajanakin työskentelevä Tuomela toivottaa tervetuloa Asunnottomien yö -tapahtumaan Vantaalle 17.10. Tänä vuonna vantaalaisten päätapahtuma jalkautuu kansalaistoiminnan keskukseen osoitteessa Leinikkitie 22.

– Paneeli alkaa kello 17.30. Siinä on osallistujina eduskunta- ja valtuustopuolueiden edustajia. Paneelin alussa Tarinateatteri esittää lyhyen johdannon, jonka perusteella keskustellaan. Puolivälissä paneelia kokemusasiantuntija esittää oman kertomuksensa ja keskustellaan sen pohjalta lisää. Yritämme olla ratkaisukeskeisiä.

– Puheet eivät riitä, vaan tarvitaan tekoja, miten oikeasti voimme helpottaa asunnottomuutta, Tuomela muistuttaa.

– Paneelin päätteeksi ensi vuoden alussa Vantaalla apulaiskaupunginjohtaja aloittava Riikka Åstrand avaa tilaisuuden virallisesti. Tarjolla ruokaa, musiikkia, verenpaineen mittausta, jalkahoitoa, hiusten leikkuutta ja paljon muuta tapahtuu illan aikana. Ennen kaikkea voit kohdata ja keskustella asunnottomuutta kokeneiden ja asunnottomuustyötä tekevien kanssa, Tuomela kertoo ja toivottaa tervetulleeksi tilaisuuteen.

 

Asunnottomien yötä vietetään torstaina 17.10.2019. Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty 17. lokakuuta YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi Asunnottomien yön merkeissä.  Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon, omaan kotiin. Asunnottomien yö on yksi suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista mielenilmauksista.

Ylös