– Maidon ja lihan käytön puolittaminen Helsingin ruokapalveluissa on osoitus yksisilmäisestä identiteettipolitiikasta, Sari Essayah sanoo

15.10.2019 klo 08:51 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kummastelee tuoreessa blogikirjoituksessaan Helsingin valtuustoa, jossa päätettiin päiväkotilasten, koululaisten, opiskelijoiden ja vanhusten puolesta, mitä he saavat jatkossa syödä.

Ruokalistoilla ei ole juurikaan maitoa ja lihaa, sillä niiden käytön puolittamiseen vuoteen 2025 tähdänneen aloitteen tavoitteet aiotaan huomioida kaupungin tarjoamissa ruokapalveluissa.

Essayah ei pidä yllätyksenä, että primusmoottorina hankkeessa toimi vihreiden valtuustoryhmä.

– Tosin kokoomuslainen valtuutettu pyrki astetta puhdasoppisemmaksi vaatimalla totaalikieltoa maidolle, Essayah kirjoittaa.

Linjaus on osa kaupungin päästövähennysohjelman toteuttamista. Essayah kuitenkin muistuttaa, että kysessä on kaupunki, joka on samalla suurin kivihiilen tupruttaja Suomessa.

Helsingin omistama yhtiö Helen polttaa tällä hetkellä enemmän kivihiiltä kuin yksikään muu energiayhtiö Suomessa. Sitä kuluu miljoona tonnia vuodessa.

Kaupungin energiapolitiikasta ja sen tulevaisuudesta puhuminen on varmaan sen verran kiusallista, että mukavampi keskittyä ruokalautasiin, Essayah arvioi.

– Maatalous ja ruuantuotanto haluttiin jälleen istuttaa ilmastosyyllisten penkille. Jos ei nyt koko maailma, niin ainakin Helsinki pelastuu luopumalla maidosta ja lihasta.

– Keskustelussa sentään joku muisti, että ulkomailta rahdatun soijan ja kaurakermojen sisältämien palmuöljyjen hiilijalanjäljet ovat varsin mittavat, semminkin jos sademetsää on plantaasien alta raivattu.  Jopa terveysvaikutuksista voidaan perustellusti olla montaa mieltä, hän sanoo.

– Entäpä kun ikäihminen jättää piintyneiden makutottumustensa vuoksi kotipalvelun uudet ruuat syömättä ja ravinnon saanti ja sitä myöden terveydentila heikkenee, Essayah kysyy.

Hän pitää Helsingin valtuuston poukkoilevaa keskustelua kuvaavana tämän päivän identiteettipolitiikalle ja muistuttaa, että tähänkin asti Helsingin ruokapalveluissa on ollut tarjolla kasvisvaihtoehdot ja vegaaniruuat.

– Maatalous ja ruuantuotanto haluttiin jälleen istuttaa ilmastosyyllisten penkille. Jos ei nyt koko maailma, niin ainakin Helsinki pelastuu luopumalla maidosta ja lihasta. Tätä päätöstä ei pidä jättää kansalaiselle itselleen, vaan tiedostavin kansanosa voi tehdä sen toisten puolesta. Näinhän se on kaikissa totalitaarisissa ideologioissa, Essayah sivaltaa.

Hän pitää kuitenkin surullisinpana sitä, että suomalaisen maatalouden mittavat mahdollisuuden hiilensidonnassa ja kiertotaloudessa halutaan tyystin sivuuttaa. Ulkomailta tuodut eksoottiset bataatit, hirssit ja maissit syrjäyttävät kouluruuassa kotimaiset perunat, juurekset ja viljat. Soija ja tofu kirii lähiruuan edelle.

– Julkisilla hankinnoilla voitaisiin suunnata ruokapalveluiden hankintoja kotimaisille tuottajille ja lähiruokaan. Samalla tulisi huolehdittua hiilijalanjäljestä, puhtaasta ja ravitsevasta ruuasta ja kotimaisen tuotannon tulevaisuudesta.

Ylös