Viikon KD-valtuutettu: Kyyn iskemä Henna Kainulainen

18.10.2019 klo 14:30 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

– Aviomieheni sanoi, että sinulla kun tuntuu olevan mielipiteitä, niin mikset osallistuisi politiikkaan. Niinpä lähdin kokeilemaan, kertoo ensikertalaisena 2017 kuntavaaleissa läpimennyt Siilinjärven KD-valtuutettu Henna Kainulainen.
Viime kuukaudet ovat menneet kyyn puremista toipuessa.

Henna Kainulaisesta tuli 2017 kuntavaaleissa ensiyrittämällä Siilinjärven kunnanvaltuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen.

– Aviomieheni sanoi, että sinulla kun tuntuu olevan mielipiteitä, niin mikset osallistuisi politiikkaan. Lapset, nuoret ja perheet ovat sydäntä lähellä.

– Olen iloinen siitä, että Kristillisdemokraatit mielletään rakentavana puolueena kunnassani.

Henna oli myös kevään eduskuntavaaliehdokkaana Savo-Karjalassa, ja osallistui urheilullisena reippailijana kaikkiin tempauksiin mäenlaskusta lähtien. Mutta elokuun puoluekokouksessa Oulussa hän istuikin pyörätuolissa. Miksi ihmeessä?

Heinäkuun lopun helteinen retki perheen kanssa syrjäiselle hiekkarannalle Ylä-Savossa ei unohdu Kainulaisen perheessä ikinä. Kyy iski Hennan nilkkaan, ja peräti kahdesti. Ennen kuin anafylaktisen reaktion saanut ja tajuttomaksi mennyt uhri saatiin ambulanssiin ja sairaalaan, oli tilanne jo kriittinen.

Kyy iski Hennan nilkkaan, ja peräti kahdesti. Ennen kuin anafylaktisen reaktion saanut ja tajuttomaksi mennyt uhri saatiin ambulanssiin ja sairaalaan, oli tilanne jo kriittinen.

Perheenjäsenet ja Henna itsekin ehtivät säikähtää toden teolla.

Henna menetti liikuntakykynsä. Asiantuntijat sanoivat, etteivät olleet koskaan nähneet yhtä rajua kudos-reaktiota. Purema-alueelle puhkesi ruusu. Kipu sekä turvotus estivät seisomisen, kävely oli täysin mahdotonta. Sairaalajaksosta tuli pitkä.

– Joka aamu toivoin, että kaikki olisi vain pahaa unta, ja että jalka jo kantaisi. Mutta todellisuus oli toinen.

– Vertaistukea oli vähän, tämä oli niin harvinainen tilanne. Kiitos kaikille, jotka autoitte, millä tahansa tavalla, Henna kiittää.

– Toivon, ettei kukaan väittäisi kyyn puremaa  vaarattomaksi.

Tukisidos on laitettava  jalkaan joka päivä, jotta oireilu pysyy hallinnassa.

Nyt lokakuussa, reilut kaksi ja puoli kuukautta tapahtuneesta, Henna pystyy jo kulkemaan kävelykeppien kanssa. Tukisidos on laitettava  jalkaan joka päivä, jotta oireilu pysyy hallinnassa. Työhön – tosin kevennettyyn – olisi tarkoitus palata lokakuun aikana.

– Koen saaneeni omassa pitkässä toipumisessa arvokasta henkistä pääomaa työskentelyyni ja potilaan kohtaamiseen.

– Suomalaisessa terveydenhuollossa on vielä parannettavaa potilaan empaattisessa ja kuuntelevassa kohtaamisessa. Kaikkea ei voi hoitaa alta pois kerralla lääkehoidon avulla, Henna Kainulainen muistuttaa. (Kuva Antti-Pekka Kainulainen)

 

Viikon valtuutettu Henna Kainulainen

• 42 V.
• ASUU SIILINJÄRVEN KASURILASSA MIEHENSÄ JA 3 LAPSENSA KANSSA
• LÄHIHOITAJA, HAMMASHOITAJA
• KUNNANVALTUUTETTU
• SIVISTYSLAUTAKUNNAN JÄSEN

Hoitohenkilökunta kertoi Hennalle, etteivät he olleet koskaan nähneet näin voimakasta kudosreaktiota. Pistokset ovat nilkassa.

Hennan kovia kokenut nilkka on jo päässyt sairaalahoitoon Kuopiossa. Kyyn purema-alueelle puhkesi vielä ruusu, joten potilaan huumori oli melkoisella koetuksella. – En ikinä uskaltaisi sanoa kyyn puremaa harmittomaksi, sanoo Henna Kainulainen.

Ylös