Ratsastuskouluyrittäjä ja Parikkalan KD-valtuutettu Ulla Kujanpää: ”Maalla-asuvia syyllistetään”

21.10.2019 klo 14:50 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

Parikkalan kunnanvaltuutettu Ulla Kujanpää tuli politiikkaan Kristillisdemokraattien aktiivijäsenen houkuttelemana. Ulla asuu perheineen kaukana kaupunkien humusta ja antaa vahvan suosituksen maaseudulle.

–  Äitini on ollut KD:n toiminnassa mukana niin kauan kuin muistan, mutta itse tulin puolueeseen Ruokolahdella asuessani, kun paikallinen KD-aktiivi Aune Pennanen rohkeasti kysyi meitä jäseneksi, Ulla Kujanpää kertoo.

–   Parikkalassa olin ensin paikallisyhdistyksen sihteerinä. Sitten osaston puheenjohtaja Harri Hernesmaa houkutteli minut ehdokkaaksi kuntavaaleihin.

Kalajoelta kotoisin oleva Ulla on todellinen heppatyttö. Kun isosiskot harrastivat hevosia, niin siinä imussa rupesi hänkin. Ei vanhemmilla ollut mahdollisuutta kuskata.

–  Hevoset ovat olleet intohimo. Uskoontulon jälkeen ajattelin, ettei ratsastuksen opettajalle voi olla Jumalalla mitään käyttöä, ja lopetin koko harrastuksen.

–  Mutta olenkin saanut palvella juuri sen kautta paljon. Se on ollut just mun juttuni.

Kujanpää opetti 10 vuotta kesäisin Life-leirillä Ryttylässä. Kokeiltu on myös ratsastusrippikoulua.

–  Ja tallipyhäkoulua pidän edelleen.

Täyttä elämää, ja tarkasti aikatataulutettua, sellaista on pienten lasten äidin ja yrittäjän arki. Perheessä on 8-vuotias Taimi, 6-vuotias Liina ja 3-vuotias Voitto. Omia ja vuokrahevosia on tallissa yhteensä 16.

– Tosi sitovaa tämä on, kun joka päivä on hoidettava hevoset. Päiväheinät jäävät kesällä pois, kun hevoset ovat laitumella. Tosin esimerkiksi toissa kesän helteissä niitä ei voinut pitää yötä päivää ulkona, kun paarmat kiusasivat.

Ulla Kujanpää tuntee maanviljelijöiden haasteet ja ahdingonkin. Hän on toiminut myös maatalouslomittajana. Omalle tilalle ei lomittajaa saa.

– Kesän jälkeen olen ihan loppu. Kesän leirit ovat taloudellisesti tärkeitä ja antoisiakin, mutta vievät myös voimavaroja, kun haluan itse pitää ratsastustunnit.

– Elokuussa tuntuu, että takki on aika tyhjä. Vähitellen se siitä täyttyy taas.

Kotiasioiden on oltava kunnossa, jotta tällainen arki rullaa.

Kotiasioiden on oltava kunnossa, jotta tällainen arki rullaa.

Se miten Parikkalaan päätyivät kaupunkilaispoika Lassi ja maaseudun tyttö Ulla Kalajoelta toiselta puolen Suomea, on yllättävä tarina. Ja vielä yllättävämpää on se, että myös Ullan sisko Elina sekä miehensä asuvat nyt samalla tilalla. Eikä kahta ilman kolmatta – kolmannessa tilan talossa asuu siskosten äiti, joka tuli kimppatilalliseksi leskeksi jäätyään.

– Löysimme ison tilan ja saimme tämän ostettua viiteen pekkaan. Halusimme maalle!

– Meillä on tukiverkkoa lähellä, mutta kyllä sitä tarvitaankin, Ulla naurahtaa.

– Silloin oli tosi rankkaa, kun Taimi ja Liina olivat pieniä, ja elämäntilanteemme oli uusi.

– Yhteiselämä on ollut onnistunut ratkaisu, olemme sopuisaa väkeä. Silti vaati joitakin vuosia, että yhteiselämä hioutui urilleen. Enemmän tästä on etuja kuin haittoja. Melkein aina on joku kotosalla – se on arjen jaksamisen kannalta yksi tukipilari.

Ulla Kujanpää näkee tukiverkoston puuttumisen todella kuormittavana tekijänä.

–  Miten ne kaupungeissa pärjäävät? Erot ja muutkin voisivat estyä, jos olisi riittävästi lähi-ihmisiä.

 

”Maalla asuvia syyllistetään”

Ulla Kujanpää jakoi huolensa maaseudulla asuvien puolesta Kristillisdemokraattien Oulun puoluekokouksessa pitämässään puheenvuorossa.

–  Ilahduin kuullessani Sari Essayah’n sanovan linjapuheessaan, että puolueen pitäisi profiloitua maaseudun puolestapuhujana.

– Kovat syytökset ovat lähteneet Suomen noin 50 000 ruuantuottajan suuntaan, Kujanpää huomautti puoluekokousväelle.

Parikkalassa asuva ja hevostilaa johtava Kujanpää tietää, miten ahtaalla moni viljelijä ja maaseudun yrittäjä on. Tuholaiset ja myrskyt ovat jo lisääntyneet, äärisääolosuhteista on tullut konkreettisia.

–  Meitä maaseudulla asuvia syytetään autoilusta ja muusta. Kuitenkin myös kaupungistuminen ja kaupunkirakentaminen kuormittavat.

Arvot ovat kääntyneet nurinperin. Eikö haluta nähdä, että nykyinen elämäntapa kaikkine älylaitteineen ja kuluttamisen kulttuuri kuormittavat ja johtavat ylikuluttamiseen?

– Arvot ovat kääntyneet nurinperin. Eikö haluta nähdä, että nykyinen elämäntapa kaikkine älylaitteineen ja kuluttamisen kulttuuri kuormittavat ja johtavat ylikuluttamiseen? Sähköautot ja monet laitteet kuulostavat hyvältä, mutta niiden akut kuluttavat luonnonvaroja ja aiheuttavat jäteongelman. Tässä kokonaisuudessa lihantuotanto on aivan rikka rokassa, Ulla Kujanpää hämmästelee.

Ulla Kujanpää näkee, että maalla-asuminen on vielä monessa asiassa maltillisempaa kuin kaupunkielämä.

–  Mutta media ja uutisointi ovat yksipuolistuneet. Se korventaa minua.

Parikkalan keskustaan on 15 kilometriä. Koulukyyti menee kerran päivässä.

–  Kun rakensimme tilallemme, elimme kaksi vuotta yhden auton varassa. Ilman julkisia yhteyksiä olin päivisin aivan loukussa täällä.

Hyvinvoiva kaupunkilaisuus tarvitsee Kujanpään mielestä hyvinvoivaa maaseutua.

– Tasapainoisessa yhteiskunnassa molemmat tukisivat toisiaan.

Ulla Kujanpää – viikon KD-valtuutettu

• Parikkalan kunnanvaltuutettu
• ratsastuksen opettaja, kolmen lapsen äiti
• ratsastuskouluyrittäjä
• peltolanratsutila.fi

– Hevoset ovat just mun juttu. Työ on sitovaa mutta antoisaa, ratsastuskouluyrittäjä Ulla Kujanpää toteaa.

 

 

Ylös