– Mikä on hallituksen kanta kannabiksen laillistamiseen, Peter Östman kysyy

7.11.2019 klo 17:35 Politiikka Samuli Rissanen

– Mikä on hallituksen kanta kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseen, kuten sisäministeri Maria Ohisalo on esittänyt, Peter Östman kysyi eduskunnassa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman halusi eduskunnan kyselytunnilla saada selvyyden hallituksen kannasta huumausaineiden, kuten kannabiksen käytön rangaistavuuteen.

Tällä hetkellä huumausaineiden hallussapidosta, hankkimisesta, käytöstä, valmistamisesta, kuljettamisesta ja kaupasta ja näiden yrittämisestäkin voidaan rangaista kansallisen lainsäädännön perusteella.

– Edustaako Vihreiden ja sisäministeri Ohisalon kanta myös hallituksen kantaa?

Östman muistutti, että huumeiden käyttö ja niistä aiheutuvat haitat ovat kuitenkin yleistyneet, samoin niihin liittyvä vakava järjestäytynyt rikollisuus. Samaan aikaan kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistuksen poistamisesta on kerännytt yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee näillä näkymin eduskuntaan.

Osa hallituspuolueista ja Vihreiden sisäministeri Maria Ohisalo ovat ilmoittaneet kannattavansa kansalaisaloitetta.

Erityisesti sisäministeri Ohisalon kannanotot poliisiministerinä hämmästyttävät suuresti, Östman totesi eduskunnan kyselytunnilla.

– Edustaako Vihreiden ja sisäministeri Ohisalon kanta myös hallituksen kantaa, hän kysyi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan hallitusohjelmassa ei ole sellaista kirjausta, että rikoslakia lähdettäisiin muuttamaan tältä osin.

– Vahvistan oikeusministerin selkeän kannan, että tässä asiassa ei edetä, pääministeri Antti Rinne vahvisti.

Ylös