– Lakipykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pitäisi selkiyttää kiireellisesti, Antero Laukkanen vaatii

8.11.2019 klo 10:38 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan lakivaliokunnan jäsenen Antero Laukkasen mielestä lakipykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pitäisi päivittää kiireellisesti.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja, eduskunnan lakivaliokunnan jäsen Antero Laukkanen vaatii, että lakia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pitäisi päivittää kiireellisenä.

Käytännössä laki on osoittautunut epämääräiseksi ja vaikeaksi tulkita.

–  Sanan- ja mielipiteenvapaus ovat yksi vahvimpia perusoikeuksia yhdessä uskonnonvapauden kanssa. Ne sisältävät voimakkaan oikeuden ilmaista mielipiteitä ja vakaumusta niin yksityisesti kuin julkisestikin

– Tämä tulee ilmi siitä, kun eri viranomaiset, poliisi, syyttäjä ja tuomioistuimista päätyvät ratkaisuissaan hyvinkin erilaisiin näkemyksiin siitä, miten sananvapautta ja mielipiteen ilmaisemisen oikeutta tulee ymmärtää, Laukkanen sanoo.

Laukkasen mukaan myös kansalaisten oikeustaju on koetuksella, kun moni kokee oikeuden ratkaisujen olevan selkeässä ristiriidassa tavallisen kansalaisen järjenjuoksun kanssa.

–  Sanan- ja mielipiteenvapaus ovat yksi vahvimpia perusoikeuksia yhdessä uskonnonvapauden kanssa. Ne sisältävät voimakkaan oikeuden ilmaista mielipiteitä ja vakaumusta niin yksityisesti kuin julkisestikin, Laukkanen korostaa.

Laukkanen ihmettelee oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin nihkeyttä ja passiivisuutta tässä asiassa, vaikka viesti lain selkiyttämisestä on eduskunnasta hänelle selkeästi välitetty.

Ylös