– Ilman uskonnonvapautta demokratia muuttuu totalitaariseksi yhteiskunnaksi, jossa vain yhdenlainen mielipide hyväksytään, Peter Östman sanoo

9.11.2019 klo 16:00 Politiikka Samuli Rissanen

– Viime vuosina olen kuitenkin joutunut yhä useammin kysymään, onko minulla lupa uskoa oman kristillisten vakaumukseni mukaan. Voinko edelleen uskoa ja sanoa esimerkiksi, että avioliitto on tarkoitettu miehen ja naisen väliseksi instituutioksi, kansanedustaja Peter Östman kirjoittaa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kirjoittaa tämänpäiväisessä blogissaan, että on viime vuosina  joutunut yhä useammin kysymään, onko hänellä lupa uskoa oman kristillisten vakaumuksensa mukaisesti.

– Voinko edelleen uskoa ja sanoa esimerkiksi, että avioliitto on tarkoitettu miehen ja naisen väliseksi instituutioksi, hän kysyy,

Hän muistuttaa, että uskonnonvapaus taataan muun muassa YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa. Sama teksti on myös Euroopan unionin perusoikeuskirjassa.

Esimerkkejä uskonnonvapauden kapenemisesta on. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen lisäksi Östman mainitsee kirjoituksessaan, että jo vuonna 2004 italialaista kristillisdemokraattia ja politiikan professoria, Rocco Buttiglionea, ehdotettiin Euroopan komission jäseneksi, mutta hänet nimityksensä torjuttiin, koska hänen vakaumuksensa mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen asia.

– On syntynyt erikoinen tilanne, jossa yleinen mielipide yhä enenevissä määrin toimii tuomarina teologisissa kysymyksissä, Östman sanoo.

Suomessa keskustelu aiheesta on siirtynyt evankelisluterilaiseen kirkkoon sen jälkeen, kun eduskunnan enemmistö hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain.

Poliittiset puolueet osallistuvat kirkon vaaleihin ja hallintoon innokkaammin kuin koskaan, vaikka periaatteessa kirkon pitäisi olla poliittisesti sitoutumaton, Östman huomauttaa.

Myös sananvapauden käsitteessä on tapahtunut vähittäinen muutos. Aikaisemmin sananvapauden rajana oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Nyt tarkastelu näyttää keskittyvän siihen, kokeeko joku jonkun ilmaisun loukkaavana.

– On syntynyt erikoinen tilanne, jossa yleinen mielipide yhä enenevissä määrin toimii tuomarina teologisissa kysymyksissä, Östman sanoo.

Hän muistuttaa, että uskontoa, politiikkaa ja seksuaalisuutta koskevassa keskustelussa esiintyy aina mielipiteitä, joista yksittäiset ihmiset voivat loukkaantua.

– Mutta ratkaisu ei ole siinä, että vääristä mielipiteistä aletaan tehdä rikosilmoituksia, uhata vankilalla tai säätää tiettyjä mielipiteitä kieltäviä lakeja.

– EU:n perusoikeuskirjan takaaman uskonnonvapauden täytyy toteutua kaikissa EU:n jäsenvaltioissa. Ilman tätä demokratiamme muuttuu totalitaariseksi yhteiskunnaksi, jossa vain yhdenlainen mielipide hyväksytään. Se on vaarallinen tie, Östman toteaa.

Ylös