Sari Tanus rohkaisee suomalaisia puolustamaan sananvapautta

10.11.2019 klo 12:17 Politiikka Merja Eräpolku

– Toivon, että suomalaiset heräisivät huomaamaan, minkälaiseen tilanteeseen yhteiskunnallisessa keskustelussa on ajauduttu. Kehotan kaikkia puolustamaan laajaa sananvapautta, kannusti KD:n tamperelainen kansanedustaja Sari Tanus lauantaina Lempäälässä.

Viime viikkoina paljon puhuttanut sananvapaus koskettaa erityisesti kristillisdemokraatteja, kun kansanedustajan Päivi Räsäsen kirjoitukset ovat olleet tutkinnassa valtakunnansyyttäjää myöten.

– Aivan erityisesti rohkaisen kristittyjä nousemaan puolustamaan itselleen tärkeitä arvoja. On kestämätöntä, jos jatkossa oikeuslaitos ottaa tehtäväkseen määrittää jopa uskonnon perusfundamenttia, syntikäsitettä, Tanus sanoo.

Synnytysten ja naistentautien erikoislääkärinä Tanus on erittäin huolissaan myös syntyvien lasten määrän romahtamisesta. Kun vielä muutamia vuosia sitten, Suomessa syntyi vuosittain jopa 60 000 lasta, oli viime vuoden luku enää 47 000 lasta.

Samalla kun Tanus ihmettelee nykytilannetta, arvostelee hän hallituksen aivan riittämättömiä toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Hän vaatii hallitukselta nopeita konkreettisia tekoja, jotta syntyvyys saataisiin nousuun mahdollisimman nopeasti.

– Perheiden tukeminen, riittävät taloudelliset kannusteet, työelämäjoustot ja yleinen lapsiystävällinen ilmapiiri ovat ensisijaisen tärkeitä. Virossa syntyvyys saatiin käännettyä nousuun, kun lapsilisiä nostettiin reilusti ja useampien lasten hankinta tuli perheille taloudellisesti mahdolliseksi. Kaikki mahdolliset keinot on meilläkin otettava käyttöön, jotta syntyvyys saadaan nousuun.

Kaikki mahdolliset keinot on meilläkin otettava käyttöön, jotta syntyvyys saadaan nousuun. – Sari Tanus

Tanus on jo viime eduskuntakaudella ajanut työeläkkeen saajien vaatimaa taitetun indeksin poistoa ja puoliväli-indeksin käyttöönottoa. Hän pitää hyvänä asiana hallituksen toimenpiteitä pienten kansan- ja takuueläkkeiden korottamiseksi, mutta hämmästelee pääministeri Rinteen esitystä niiden rahoittamisesta työeläkerahastoista.

– Työeläkerahastot on tarkoitettu nimenomaan työeläkkeiden maksuun. Pienten työeläkkeiden nosto ja puoliväli-indeksin käyttöönotto lisäisi eläkkeitä ja myös verotuloja. Näitä verotuloja voitaisiin käyttää kansan- ja takuueläkkeisiin, Tanus sanoo.

Kansanedustaja Sari Tanus. (Kuva Riitta Haapala)

Hallituksen ensi vuoden talousarviosta Tanus nosti esiin työllisyyskehityksen heikentyneet näkymät sekä autoiluun kohdistuvat veronkiristykset.

– Hallituksen budjetti on rakennettu pitkälti hyvän työllisyyskehityksen varaan. Nopeasti synkentyneet talousnäkymät aiheuttavatkin suurta huolta siitä, kuinka vahvalla pohjalla nykyhallituksen budjetti on.

Tanus peräänkuuluttaa hallituksen realismia ja päätöksentekoon tolkun ääntä.

– On sitten kysymys ilmastonmuutoksesta tai sananvapaudesta, on tärkeää, että keskustelu on moniäänistä ja keskusteluun tuodaan mukaan myös valtavirrasta poikkeavia mielipiteitä. Sanan- ja mielipiteenvapaus ovat perustus, jonka varaan nykyinen suomalainen yhteiskunta on rakennettu, Tanus korosti.

Sirpa Pursiainen jatkaa Pirkanmaan KD:n puheenjohtajana

Pirkanmaan Kristillisdemokraatteja johtavat myös ensi vuonna tamperelaiset: puheenjohtajana Sirpa Pursiainen ja varapuheenjohtajana Suvi Linjamaa-Korppi. Piirin syyskokous pidettiin lauantaina 9. marraskuuta Lempäälän Vanhassa pappilassa. Lempäälän kunnan terveiset kokoukselle toi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisma.

 

 

Ylös