Yhteiskristillisiä vetoomuksia uskonnonvapauden ja Räsäsen puolesta: ”Tuntuu, että kaikki muut mielipiteet ovat sallittuja paitsi kristityn mielipiteet”

17.11.2019 klo 08:03 Kotimaa Merja Eräpolku

Suomalaiset kristityt vetoavat yli seurakuntarajojen sanan- ja uskonnonvapauden sekä kansanedustaja Päivi Räsäsen puolesta.

Suomen vapaakristilliseen neuvostoon (SVKN) kuuluvien jäsenkirkkojen johtajat ovat ilmaisseet 11. marraskuuta päivätyssä kannanotossaan syvän huolen valtakunnansyyttäjän päätöksestä, joka on ”juridisesti kyseenalainen ja joka osoittaa vaarallisella tavalla kaventunutta sanan- ja uskonnonvapauden tulkintaa”.

– Päivi Räsänen on kirjoituksessaan ilmaissut omaan kristilliseen uskoonsa ja Raamatun tulkintaan perustuvan vakaumuksensa, mihin jokaisella Suomen kansalaisella on perustuslain suoma oikeus, kannanotossa todetaan.

Suomen vapaakristillisen neuvoston hallitus muistuttaa, että uskonnonvapaus on perusoikeuksista kaikkein vanhimpia ja yksi demokraattisen yhteiskunnan perusvaatimus.
– Vetoamme, että uskonnon- ja sananvapaus säilytetään Suomessa myös käytännössä siinä asemassa, jota maamme hyväksymät ihmisoikeussopimukset ja perustuslaki edellyttävät. Toivomme myös, etteivät erilaiset ideologiset ja poliittiset pyrkimykset kavenna tai rajoita kansalaisten vapautta ilmaista mielipiteitään ja noudattaa omaa vakaumustaan. Vain silloin maamme voi säilyä oikeusvaltiona ja demokraattisena, erilaisia näkemyksiä suvaitsevana vapaana kansalaisyhteiskuntana.

Toisessa netissä kerätyssä, eri kristillisten seurakuntien ja järjestöjen yhteisessä kannanotossa noin 900 allekirjoittajaa vetoaa niin ikään sananvapauden, Raamatun ja Päivi Räsäsen puolesta. Kannanoton allekirjoittajien joukossa on myös yhteisöjä.

– Me allekirjoittaneet haluamme julkisesti tukea Päivi Räsästä häneen kohdistuneen poliisitutkinnan ja syyteharkinnan vuoksi. Kyse on ennen kaikkea sananvapaudesta ja meille elintärkeästä kirjasta, Raamatusta.

– Tiedämme, että jokainen suomalainen ei näe Raamattua tärkeänä ja suuri osa ei tunne sitä lainkaan. Meille seurakunnissa se on kuitenkin elämämme perusta. Päivi kuuluu tähän joukkoon. Me kuulumme eri kirkkokuntiin mutta siitä huolimatta olemme samaa perhettä.

– Twiitissään Päivi julkaisi kuvan valituista Raamatun jakeista. Jos se ei ole sallittua, se tarkoittaa, että Suomessa Raamattu on tästedes kielletty kirja. Vastaavaa asennoitumista Raamattua kohtaan löytyy mm. Pohjois-Koreasta ja Kiinasta, ja se kertoo hyvin paljon näiden yhteiskuntien sananvapaudesta.

– Hyvin pitkään on Suomessa ollut sallittua puhua kristityistä pahaa julkisesti. Se on helppoa, koska useimmat kristityt antavat asian olla. Kristityt antavat anteeksi, eivätkä tee numeroa siitä, että heitä kohdellaan väärin.

– Viimeisten vuosien aikana on ollut sallittua hyvinkin kovin sanoin arvostella ja mustamaalata uskovia, kun toisaalta vaaditaan suvaitsevaisuutta kaikkia kohtaan. Suvaitsevaisuuskeskustelussa vain äänekkäimmät kuullaan, eivätkä kristityt ole kuuluneet siihen joukkoon. Tuntuu usein siltä, että kaikki muut mielipiteet ovat sallittuja paitsi kristityn mielipiteet. Siksi monet ovatkin hiljaa, kannanotossa sanotaan.

Hyvin pitkään on Suomessa ollut sallittua puhua kristityistä pahaa julkisesti. Se on helppoa, koska useimmat kristityt antavat asian olla. Kristityt antavat anteeksi, eivätkä tee numeroa siitä, että heitä kohdellaan väärin.

– Päivi Räsänen ei ole ollut hiljaa. Hän on rohkeasti seissyt niiden asioiden puolesta, jotka ovat hänelle ja kaikille Raamattuun uskoville tärkeitä. Hän ei ole vaatinut, että kaikkien on uskottava samoin, mutta eikö hänellä ja meillä ole enää oikeutta sanoa mielipidettä? Päivi ei ole yllyttänyt ketään vihatekoihin tai muuhun vastaavaan, hän on vain tuonut esiin Raamatun sanoman. Eikä niinkään heitä varten, jotka eivät Raamattuun usko, vaan sille kirkolle, johon hän itse kuuluu.

Kannanotossa todetaan, että Open Doors -järjestö, joka tutkii kristittyjen maailmanlaajuista tilannetta, on jo kauan raportoinut, että kyseessä on maailman vainotuin ryhmä.
– Tätä ei kuitenkaan huomioida Suomessa, sillä täällähän sitä ongelmaa ei ole. Vai onko? Jos kristitty kansanedustaja joutuu viranomaistutkinnan kohteeksi siitä, että on julkaissut tekstiä Raamattuun perustuen, olemme erittäin kaukana siitä Suomesta, joka taisteli itsensä vapaaksi vain vähän yli 100 vuotta sitten.

– Me allekirjoittaneet olemme johtajia ja vaikuttajia kristillisissä seurakunnissa ja järjestöissä. Olemme osa kristillisyyden monimuotoisuutta, joten uskomme, että myös meidän äänemme saa kuulua. Suomessa on paljon uskovia, niitä, jotka uskovat Raamatun olevan Jumalan Sana. Me elämme luottaen Raamatun lupauksiin ja Raamatussa itsestään ilmoittavaan Jumalaan. Hän on meille rakastava Isä, Veli  ja Auttaja. Hän on kanssamme joka hetki. Hän on tie, totuus ja elämä. Me emme tule luopumaan Raamatusta; me tulemme aina tukemaan toisiamme.

– Mutta sananvapaudesta Suomessa päättää koko kansa. Me allekirjoittaneet toivomme, että kansa nousee rohkeasti puhumaan sen puolesta, kannanotossa vedotaan.

Ylös