Sari Essayah vaatii hallitukselta vastausta ulkoministeri Haaviston toiminnasta – ”Kansalaisilla oikeus tietää”

2.12.2019 klo 11:21 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah jätti tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta pakolaisleirin isis-lasten Suomeen tuontiyrityksestä. – Hallituksen tiedotuslinja näin vakavissa asioissa ei voi olla se, ettei kommentoida tai ettei muisteta mitä on tehty, Essayah napauttaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja kansanedustaja Sari Essayah vaatii hallitukselta vastausta ulkoministerin toiminnasta.

Essayah on tänään jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen vastattavaksi ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta.

– Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto yritti tuoda Syyrian al-Holin pakolaisleirin lapset Suomeen konsulikyydillä ilman hallituksen poliittista päätöstä, Essayah kertaa kysymyksessään.

Ulkoministeri Haavisto yritti taivutella ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista siihen, että lapset kotiutettaisiin nopeasti niin sanotulla konsulikyydillä ja Tuominen tekisi päätöksen omissa nimissään.

Essayah vetoaa kysymyksessään lehtitietoihin, joiden mukaan konsulipäällikkö Tuominen ilmoitti, ettei hän vastuullisena yksittäisenä virkamiehenä voi toteuttaa lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia rikkovaa operaatiota.

Pian tämän tapahtumasarjan jälkeen Tuominen syrjäytettiin paikaltaan ministeriössä.

– Pasi Tuominen on arvostettu virkamies ja diplomaatti, jonka konsulipäällikön virkaa jatkettiin vielä kesäkuussa vuoteen 2022 saakka. Tuomisen hyllyttäminen on herättänyt ihmetystä julkisuudessa jo aiemmin, Essayah muistuttaa.

Liittyykö konsulipäällikkö Tuomisen syrjäyttäminen ulkomisterin epävirallisen käskyn noudattamatta jättämiseen?

– Kansalaisilla on oikeus tietää, miten asiassa on toimittu, Essayah sanoo.

– Hallituksen tiedotuslinja näin vakavissa asioissa ei voi olla se, ettei kommentoida tai ettei muisteta mitä on tehty, hän napauttaa.

– Siksi hallituksen pitää vastata, määräsikö ulkoministeri virkamiestä toteuttamaan al-Holin leirillä olevien lasten kotiutuksen ja toteuttamaan operaatio virkamiehen omissa nimissä ilman hallituksen poliittista päätöstä, Essayah vaatii.

– Ja toisaalta liittyykö Tuomisen syrjäyttäminen ulkomisterin epävirallisen käskyn noudattamatta jättämiseen, hän jatkaa.

 

Ylös