Essayah hallituksen kaatumisesta: ”Rinteen hallituksen sisällä oli kupliva jännite”

7.12.2019 klo 14:02 Politiikka Kristiina Kunnas

Sari Essayah pohtii KD-Kompassi -haastattelussa Suomen nykyistä suuntaa, itsenäisyyspäivää, kristillisten arvojen merkityksen unohtumista sekä halltuksen eroa.

– Vakavasti miettii sitä, mihin Suomi on menossa, puheenjohtaja ja kansanedustaja Sari Essayah toteaa.

– Edeltävät sukupolvet ymmärsivät, että tämän kansan voima ja turva ovat siniristilipusta tulevissa arvoissa: kodissa, uskonnossa ja isänmaassa.

Tänä syksynä on keskusteltu joulujuhlien pitopaikasta, sananvapaudesta ja uskonnonvapaudesta.

– Tämä kertoo huolestuttavasta suunnasta. Se kertoo siitä, ettemme enää yhteiskuntana ymmärrä sitä, miten paljon kristilliset arvot ovat antaneet meidän maallemme.

Essayah listaa reformaation lahjoiksi maallemme niin Mikael Agricolan myötä tulleen suomenkielisen Raamatun ja lukutaidon.

– Suomen kirjakieli ja sivistyksen lähtökohta olivat Raamatussa ja kristillisissä arvoissa. Kansallisaatekin syntyivät kielen ja kulttuurin ympärille.

Sari Essayah vastasi KD-Kompassi -ohjelman haastattelussa itsenäisyyden ja kristinuskon merkityksen kysymyksiin. Haastattelijana on puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Haastattelu kuullaan uusintana Radio Deissä maanantai-iltana 9. joulukuuta klo 22.35, mutta sen voi kuunnella myös täältä.

Suomessa on juuri vietetty talvisodan 80-vuotismuistopäivää.

– Meillä presidentin johdolla kansakunta rukoili sodissa maamme säilymisen puolesta.

Essayah’n mielestä on jopa ihme, miten nopeasti Suomi nousi toisen maailmansodan jälkeen hyvinvointiyhteiskuntien kärkikastiin.

– Nyt vaan tuntuu siltä, että ollaan hylätty tai hylkäämässä ne arvot, jotka tämän maan ovat synnyttäneet, Essayah pohtii.

Essayah kertoo ohjelmassa saaneensa huolestuneilta kansalaisilta valtavasti palautetta siitä, mihin sanan- ja uskonnonvapaus ovat kapenemassa.

Hallituskriisiä Essayah pitää seurauksena jännitteestä, jota hallituksessa on podettu.

– Kyllä kriisi kertoo kuplivasta jännitteestä, joka Rinteen hallituksen sisällä oli. EU-puheenjohtajuus on pitänyt erimielisyydet maton alla, mutta monesti tuntui siltä, että puolueet ovat haparoineet keskenään siitä, mitä siellä Säätytalolla oikein tulikaan sovittua.

Monesti tuntui siltä, että puolueet ovat haparoineet keskenään siitä, mitä siellä Säätytalolla oikein tulikaan sovittua. – Sari Essayah ex-hallituksen sisäisestä jännitteestä

Essayah toivoo, että hallitusneuvottelut olisivat kunnolliset.

– Se sisältäisi mahdollisuuden, että hallituspohjaakin mietittäisiin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja teki maanantaina 2. joulukuuta ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta sekä käyttäytymisestä ulkoministeriössä kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

– Tein sen, jotta saataisiin selvyys, mitä tässäkin asiassa oikein on tapahtunut. Ainakin on jo nähty huonoa johtamista ministeriössä. Hämmennystä on herättänyt myös yksittäisen virkamiehen kohtelu ja hyllyttäminen.

– Kriittisin kysymys on se, onko ulkoasiainvaliokunta ollut kaikesta tietoinen ja onko sitä pidetty ajantasalla.

Essayah kertoo, että Kristillisdemokraatit on johdonmukaisesti alusta lähtien ollut sitä mieltä, että kansalaiset on otettava vastaan.

– Mutta tietenkin he ovat rikosoikeudellisesti vastuussa. Aikuiset ihmiset ovat lähteneet omaehtoisesti ja hakeutuneet terroristijärjestön piiriin. Heidän on siitä kannettava vastuunsa, Essayah muistuttaa.

Aikuiset ihmiset ovat lähteneet omaehtoisesti ja hakeutuneet terroristijärjestön piiriin. Heidän on siitä kannettava vastuunsa. – Sari Essayah ISIS-leireiltä palaavista

Loppuvuodesta on tulossa eduskunnassa tiukka.

– Pitää varautua siihen, että joudumme joulun jälkeenkin kokoontumaan, jotta saadaan budjetti hyväksyttyä. Ensin pitää tietysti saada maalle hallitus!

– Varminta mitä tässä talossa tapahtuu on Raamatturyhmän 12. joulukuuta pitämä eduskunnan joululaulutilaisuus.

 

Sari Essayah KD-Kompassi -ohjelmassa

Puheenjohtaja Sari Essayah’n haastattelun aiheina itsenäisyys, kristilliset arvot ja Suomen hallituskriisi. Radio Dei ma 9. joulukuuta klo 22.35. Voit myös jälkikuunnella välittömästi täältä

Kristillisdemokraatit on tuottanut yhteiskunnallista KD-Kompassi -ohjelmaa Radio Deille vuodesta 2008. Haastattelijoina vuorottelevat Merja Eräpolku, Kristiina Kunnas, Asmo Maanselkä ja Ismo Portin.

Ylös