Eurooppalaisella sivilisaatiolla on kristillinen pohja

23.12.2019 klo 09:58 Elämäntapa Tapio Luoma-aho

Onko Euroopan unioni tai jopa eurooppalainen sivilisaatio ”kuilun reunalla”, kuten Ranskan presidentti Emmanuel Macron vihjasi The Economist -lehden haastattelussa 7. marraskuuta?

Macron ei ole huolessaan yksin. Esimerkiksi EU-komission aiempi puheenjohtaja Jacques Delors totesi jo 30 vuotta sitten: ”Jos emme löydä Euroopalle sielua 10 vuoden sisällä, peli on Euroopan osalta menetetty.”

EU:n perustajaisät – luxemburgilais-ranskalainen Robert Schuman, saksalainen Konrad Adenauer ja italialainen Alcide de Gasperi – olivat hartaita katolilaisia ja edustamiensa puolueitten johtajia. Kristillisdemokraattiset puolueet johtivat Euroopan suurimpia maita sodanjälkeisen jälleenrakennuksen vuosikymmenet.

Samaan aikaan kun Suomessa keskustellaan siitä, millaisia jouluperinteitä kouluissa voi harjoittaa, Euroopassa käydään myös syvällistä keskustelua kristinuskon positiivisesta merkityksestä Euroopalle.

Jopa kuuluisa ateismin esitaistelija Richard Dawkins oli antamassaan haastattelussaan äskettäin huolissaan siitä, mitä kristinuskosta tai kristillisestä arvoperinteestä luopuminen tulee Euroopalle maksamaan.

Jos joku ”tarina” on muovannut niin eurooppalaista sivilisaatiota kuin Yhdysvaltoja, se on kiistattomasti Raamatun kertomus.

Historian professori Teemu Keskisarja totesi Kirkko ja Kaupunki -lehdelle heinäkuussa, että kristinusko on parasta mitä Suomelle on tapahtunut.

Yleisemmin yhteisten myyttien tai kertomusten merkityksestä yhteiskunnan perustana ovat puhuneet maailman tunnetuimmat filosofit ja historioitsijat Yuval Noah Hararista Niall Fergusoniin ja Jordan Petersonista Tom Hollandiin. Niistä on tullut tämän hetken muodikkain maailmanselitys.

Jos joku ”tarina” on muovannut niin eurooppalaista sivilisaatiota kuin Yhdysvaltoja, se on kiistattomasti Raamatun kertomus.

Näitä aiheita käsitteleviä suomenkielisiä teoksia ovat Vishal Mangalwadilta on ilmestynyt teos ”Kirja joka muutti maailmasi” (Päivä oy 2017) ja Jeff Fountainilta kirja ”Juuret syvällä” (Päivä oy 2016), joka kertoo EU:n ”isän” Robert Schumanin elämäntarinan. Jeff Fountainin blogi löytyy osoitteesta www.weeklyword.eu/fi.

Ylös