Lähes mahdoton ratkaistavaksi

24.12.2019 klo 15:14 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Suomen politiikan kiivaan vuoden lopuksi törmättiin pää edellä pakolaisleirin mutaisiin käytäviin ”siellä jossain” pohjoisessa Syyriassa.

al-Holin 70 000 asukkaan joukossa suomalaisia äitejä on ilmeisesti hiukan toista kymmentä ja heillä lapsia yhteensä reilut 30. Näistä vankileirin Euroopan maista lähteneistä asukkaista on Suomessa ja muualla noussut visainen ongelma, johon totisesti ei ole helppoa ratkaisua. Ei Marinin hallituksella, joka joutuu poliittista linjausta luomaan tämän lehden mennessä painoon – muttei myöskään oppositiolla. Välikysymys ja joulun alusviikon lähes jokapäiväiset luottamusäänestykset jättävät ikävät kolhut hallituksen vastamaalattuun kylkeen.

Suomen politiikassa on riittävästi kuohunut. Hallitukset ovat vaihtuneet kuin aikanaan 1970-luvun epävakaina vuosina. Nyt jo viides tämän vuoden hallitus (Sipilä – Sipilän toimitusministeristö – Rinne – Rinteen toimitusministeristö – Marin) yrittää löytää ratkaisun täysin uudenlaiseen haasteeseen.

Maa, joka 75 vuotta sitten asutti ja kotoutti 420 000 siirtoväkeen kuuluvaa evakkoa, vapisee nyt 40 kotoutettavan edessä.

Otetaan pelkät lapset. Tämä ratkaisu pakottaa erottamaan lapset äideistään. Ei kuulosta lähimmäisyydeltä eikä kovin kristillisdemokraattiselta! Mutta tavoitteena olisi saada äidit oikeuden eteen siellä, missä oletetut terroristiset teot tapahtuivat.

Otetaan lapset ja äidit. Tämä ratkaisu on täysin arvaamaton. Tuleeko sieltä toistakymmentä radikalisoitunutta ISIS-taistelijan puolisoa? Entä perheiden yhdistäminen – jos myös miehet alkavat tulla? Ja joudutaanko lapset kuitenkin välittömästi erottamaan äideistään ja ottamaan huostaan, kun äidit kenties tuomitaan rikoksista ja terrorijärjestöön liittymisestään?

Harkitaan jokainen tapaus yksityiskohtaisesti, ja otetaan Suomeen sitten se/ne, jotka haluavat palata ja jotka ovat valmiit kantamaan vastuun, myös oikeudellisen, tekemisistään. Tämäkin on helpommin sanottu kuin tehty.

Maa, joka 75 vuotta sitten asutti ja kotoutti 420 000 siirtoväkeen kuuluvaa evakkoa, vapisee nyt 40 kotoutettavan edessä. Poliitikot pelkäävät tekevänsä väärän siirron. Viisautta tarvitaan – tosin moni pelkää myös oman uransa puolesta. Onhan kyseessä niin kansallinen turvallisuus kuin oma poliittinen tulevaisuuskin.

 

Pääkirjoitus on kirjoitettu maanantaina 16.12.2019, eli ennen kuin eduskunta ja valtioneuvosto tekivät päätöksiä al-Holin suomalaisten kohtalosta.
Ylös