Ilman teollisuutta – ja tekijöitä – Suomi putoaa

27.1.2020 klo 12:57 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Teknologiateollisuus ilmaisi loppuvuodesta painokkaasti huolensa sekä maailmankaupan pysähtymisestä että Suomen tilauskantojen romahtamisesta. Ihmiset eivät osaa olla varuillaan, jos samaan aikaan on kuitenkin näkynyt taloudessa kasvua. Polttoaineiden hinnat eivät ole pahasti nousseet eikä ostovoima liiemmin kärsinyt.

Mutta Suomi putoaa ilman teollisuuttaan. Talous on menossa kohden synkkiä näkymiä – ja lisäksi Suomi tarvitsee nopeasti lisää osaajia. Heitä tarvittaisiin niin opiskelun kuin maahanmuuttoammattilaistenkin kautta.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on toistuvasti muistuttanut siitä, että hallituksen puheet ovat suuria, teot pieniä. Työllisyysryhmä toisensa jälkeen tietää ja tiedottaa, että työllisyyden eteen pitäisi tehdä – mutta tekoja ei vielä näy. KD-puheenjohtajisto, puoluesihteeri ja eduskuntaryhmä ovat tarttuneet tiukasti oppositiopoliitikon rooliin. Kiitosta ei heru hallituksen hiekalle rakennetuille kasvutavoitteille ja liian optimistisiin laskelmiin perustuviin ennusteisiin. ”Leikkauslistat ovat edessä”, uskoo Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on toistuvasti muistuttanut siitä, että hallituksen puheet ovat suuria, teot pieniä.

Sosiaaliturvan uudistus kaipaa pikaisia toimia. Mutta kun sotea ei ole saatu uudistettua, niin sotukin laahaa.

Vuoden alun parhaisiin ehdotuksiin kuuluu tutkapari Essayah-Maanselän tavoittelema kielilisä. Suomessa on valtava määrä maahanmuuttajia, joilla on surkea kielitaito. Kielikurssin käyneistäkin vain 35 prosenttia läpäisee tutkinnon. Puheenjohtaja Essayah’n ja puoluesihteeri Maanselän ideoimassa mallissa työmarkkinatukea laskettaisiin, mutta maahanmuuttaja, joka aktiivisesti opiskelee suomen tai ruotsin kieltä, ja sen oppii, voisi saada normaalin työmarkkinatuen tason.

Tutkimusten mukaan on vaarana se, että vastikkeettoman tuen saaja totutetaan järjestelmäämme, joka vie niin maahanmuuttajan kuin monen muunkin pitkäaikaiseen tukiriippuvuuteen.

Ylös