Peter Östmanin joulukolumni: Miksi vietämme joulua?

24.12.2019 klo 14:35 Kolumnit Peter Östman

Viime viikkoina on käyty vilkasta keskustelua koulujen oikeudesta ja mahdollisuudesta käydä joulukirkossa tai järjestää koulun joulujuhla kirkossa.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen on linjannut ratkaisun, jonka mukaan joulujuhlia ei pitäisi järjestää kirkossa. Hänen tulkintansa mukaan kirkko on luonteeltaan niin uskonnollinen tila, ettei siellä voi järjestää juhlaa, johon kaikkien opiskelijoiden on tarkoitus osallistua.

Opetushallituksen ohjeet ovat olleet osin epäjohdonmukaiset ja johtaneet tarpeettomaan hämmennykseen.

Suurin osa suomalaisista katsoo, että joulun juhlintaa voidaan yhä jatkaa pitkäaikaisia kristillisiä perinteitämme noudattaen. Joulua vietetään Jeesuksen Kristuksen syntymän muistoksi.

Kun koulut järjestävät joulujuhlia koulun juhlasalissa, ohjelma koostuu tyypillisesti joulukuvaelmasta, yhteislaulusta, Lucia-kulkueesta, koulun kuoron esityksestä ja arpajaisista. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan aikaisemman kannan mukaan tämäntyyppiset joulujuhlat voidaan järjestää, koska nämä uskonnolliset perinteet ovat osa suomalaista kulttuuria.

Siksi on surullista, että Opetushallitus sekä oikeuslaitoksen virkamiehet näkevät ongelmana tilan, jossa joulujuhlat järjestetään. Tämä siitä huolimatta, että suurin osa suomalaisista katsoo, että joulun juhlintaa voidaan yhä jatkaa pitkäaikaisia kristillisiä perinteitämme noudattaen. Joulua vietetään Jeesuksen Kristuksen syntymän muistoksi.

Haluan osoittaa tukeni rehtoreille, jotka vilpittömässä tarkoituksessa yrittivät järjestää joulujuhlan kirkossa. Samalla lupaan tehdä parhaani perustuslakivaliokunnassa työskentelevien kollegoitteni kanssa, jotta saamme selvennyksiä ensi vuoden juhlapyhiä ajatellen.

Ylös