– Yllätysraskaus on shokki ja abortti trauma, joiden käsittelemiseen on saatava tukea, Sari Tanus muistuttaa

30.12.2019 klo 10:22 Terveys Samuli Rissanen

Itu ry tarjoaa tuki- ja neuvontapalvelua yllättävässä raskaustilanteessa tai raskauden keskeytyksen jälkikriisissä oleville tytöille ja naisille.

Tampereelta alkanut työ on levinnyt myös muille paikkakunnille ja Helsingissä sitä on tehty jo 10 vuotta.

Tampereen NNKY:n vuonna 2004 aloittamassa Itu-työssä tuetaan kriisiraskaustilanteessa olevia, raskauttaan vaikeassa tilanteessa jatkavia ja abortin läpikäyneitä tyttöjä ja naisia.

Palvelut ovat ilmaisia ja luottamuksellisia. Työmuoto on ainutlaatuinen: säännöllistä ja jatkuvaa keskeytyksen jälkihoitoa ei järjestä mikään muu taho.

Itu-työ on levinnyt myös muille paikkakunnille. Helsingissä vietettiin vastikään Itu-neuvontapisteen 10-vuotisjuhlia.

Vaikeissa elämäntilanteissa raskautta jatkavat, monet yksinhuoltajat, samoin kuin abortin läpikäyneet kaipaavat ja tarvitsevat apua ja tukea monin tavoin

Kansanedustaja ja gynekologi Sari Tanus on toiminut Itu-projektissa pitkään asiantuntijana. Hän muistuttaa, että tukea, apua ja rohkaisua yllätysraskaustilanteissa oleville ja raskauden jatkoa miettiville tarvitaan kipeästi. Vaikeissa elämäntilanteissa raskautta jatkavat, monet yksinhuoltajat, samoin kuin abortin läpikäyneet kaipaavat ja tarvitsevat apua ja tukea monin tavoin.

– Tarvetta tälle työlle on kaikkialla, mutta aivan erityisesti työtä tarvitaan pääkaupunkiseudulla, jossa Suomen aborteista tehdään eniten.

– Täällä on paljon yksinäisyyttä ja haasteellisissa elämäntilanteissa olevia, niin nuoria kuin vanhempiakin. Osalle haasteet siirtyvät jo edelliseltä sukupolvelta, Tanus muistutti Helsingin Kristuskyrkanissa pidetyssä Itu-työn juhlassa.

Yhteydenotot Ituun ovat lisääntyneet koko ajan, myös terveydenhuollon toimijoilta, jotka näkevät suuren tarpeen tälle työlle. Positiivisille kontakteille esimerkiksi masukahvilan muodossa on Tanuksen mukaan kysyntää.

Hän muistuttaa, että yllätysraskaus on usein shokki, joillekin kuin pieni pommi, joka muuttaa elämän kulun. Kaikki muuttuu, mikään ei ole kuin ennen.

– ITU-työssä mukana olleet ovat saaneet kuulla monia elämäntarinoita. Paljon kipeitä, vaikeita kokemuksia, paljon kysymyksiä ja epävarmuutta: pystynkö, osaanko, pärjäänkö, mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Onko minusta äidiksi, onko meistä vanhemmiksi? Kuinka taloudellisesti pärjätään?

Tilanteissa tarvitaan rinnalla kulkijaa, ihmistä, joka kuuntelee ja ihmistä kenen kanssa asioista voi puhua. Tarvitaan ihmistä, joka ymmärtää. Ihmistä, jolla on kokemusta ja tahtoa auttaa. Ihmistä, joka valaa rohkeutta.

– On suuri lahja, etuoikeus, jos tuo ihminen ja muut tukijoukot voivat ennen ja jälkeen tapaamisten kantaa tukea tarvitsevaa myös esirukouksin, Tanus sanoo.

Edelleenkin yhteiskunnassa puhutaan liian vähän raskauden keskeytysten vaikutuksista ja niistä traumoista, taakoista, joita se monille jättää vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi, Tanus arvioi.

Hänen mielestään abortin läpikäyneiden tarve käydä kipeää asiaa ja siihen johtaneita tilanteita tai niiden seurauksia läpi mahdollistuu liian harvoin.

– Liian harvoin tällaisen kokemuksen vaikutus elämään muistetaan terveydenhuollossakin.

– Rakkaus, armo ja anteeksiantamus näihin asioihin liittyen kuuluu aivan liian harvoin myös kirkkosaleissa, Tanus muistuttaa.

Kuitenkin asia koskettaa Suomessakin satoja tuhansia naisia, isiä ja suurta joukkoa terveydenhuollon henkilökuntaa.

Abortin vertaistukiryhmässä olleet, sadat tukiohjelman läpikäyneet todistavat taakasta vapautumisen, anteeksiantamuksen ja parantumisen voimasta.

Joulun aikaan Tanus haluaa muistuttaa ensimmäisestä joulusta ja  nuoren tytön, Marian, yllätysraskaudesta.

– Kuinka paljon kysymyksiä, epätietoisuutta, ristiriitoja, pelkoa hänellä mahtoikaan oll.

– Jokainen lapsi on silti ihme, täysin ainutlaatuinen ja ainutkertaisen arvokas. Haasteet, vaikeudet voivat yllättää, mutta apu on lähellä. Älä jää yksin.

Ylös