Päivi Räsänen listaa 25-vuotisen poliitikon uransa kiinnostavimmat vaiheet

2.1.2020 klo 16:31 Henkilöt Kristiina Kunnas

– Eduskuntaan ja hallitukseen pääsy, sekä kotihoidon tuen säilyttäminen, toteaa neljännesvuosisadan kansanedustajana toiminut Päivi Räsänen uransa merkkipaaluista. Oppositiopoliitikkona Räsänen antaa haastattelussa tiukkaa kritiikkiä hallituksen toiminnasta.

Yksi merkittävimmistä hetkistä poliitikon elämässä on tietenkin ollut se, kun Päivi Räsänen aivan ensi kertaa valittiin eduskuntaan. Hän oli 35-vuotias lääketieteen lisensiaatti. Työtä lääkärinä olivat tietenkin rytmittäneet neljän lapsen syntymät. Räsäsen ollessa kansanedustaja perheeseen tuli vielä viides lapsi.

– Valinta kansanedustajaksi oli huikea tunne ja valtava elämänmuutos. Siitä alkoi valtakunnallinen poliittinen urani.

Sisäministerin pestiään Räsänen pitää toisena suurena tapahtumana. Kristillisdemokraatit pääsi hallitukseen 2011 ja puolueen silloinen puheenjohtaja Räsänen valittiin sisäministeriksi.

– Olen vieläkin todella kiitollinen neljän vuoden jaksosta valtioneuvostossa. Sain olla vaikuttamassa niin moniin asioihin ja sisäiseen turvallisuuteen, Räsänen kiittelee.

Hän kokee oppineensa noina vuosina paljon.

– Verkostoiduin, ja noista ajoista on hyötyä myös kansanedustajan tehtävälleni ja vaikuttamistyöhön.

Kolmanneksi merkittäväksi asiaksi Räsänen mainitsee ministeriaikaisen tapahtuman.

– Luulen, ettei se niin näkynyt julkisuuteen. Ministeriaikanani käytiin aikamoista vääntöä kotihoidon tuesta.

Räsänen kertoo Ismo Portinin radiohaastattelussa KD-Kompassi -ohjelmassa, että tätä vääntöä käytiin moneen kertaan, aina lähtien hallitusneuvotteluista. (Koko haastattelu on kuunneltavissa täältä)

– Aina jouduin ministerinä yksin taistelemaan kaikkia muita hallituspuolueita vastaan, jotka olisivat halunneet romuttaa kotihoidon tuen. Meidän puolueelle oli tavattoman tärkeä asia turvata pikkulasten perheille myös kotihoidon mahdollisuus.

Aina jouduin ministerinä yksin taistelemaan kaikkia muita hallituspuolueita vastaan, jotka olisivat halunneet romuttaa kotihoidon tuen. Meidän puolueelle oli tavattoman tärkeä asia turvata pikkulasten perheille myös kotihoidon mahdollisuus.

Hallituskauden viime metreillä vuoden 2015 alkuvaiheissa käytiin vääntöä pääministerin asunnossa Kesärannassa.

– Sain vietyä läpi sen, ettei kotihoidon tukea leikattu. Tätä pidän todella merkittävänä tuloksena, Räsänen sanoo.

Seitsemännelle kaudelle Arkadianmäelle viime huhtikuun vaaleissa valittu Räsänen johtaa nyt Kristillisdemokraattista eduskuntaryhmää.

Menneen syksyn sekoilut hallituksessa posti-vyyhdessä sekä al-Hol-leirin ympärillä käyty kiista kertovat Räsäsen mielestä hallituksen sisäisistä jännitteistä.

– Ei ole kyetty tekemään selkeitä poliittisia päätöksiä. Postigatessa syntyi niin valtava epäluottamus hallituksen sisällä, jonka seurauksena Rinne joutui eroamaan. Hän toimi pääministerinä täysin toisin, kuin esimerkiksi Keskusta olisi halunnut.

Ulkoministeri on saanut hiljaisella hyväksynnällä viedä eteenpäin linjauksia, joissa kaiken lisäksi on sälytetty vastuuta virkamiehille.

– Hallituksen sisällä ei ole tuntunut olevan rohkeutta poliittisiin päätöksiin. Hiukan hirvittää, että jos tämä hallituspohja kompastelee tällaisissa asioisissa, niin miten ihmeessä se selviää suurista talous- ja työllisyyskysymyksistä.

– Koko talous lepää sen varassa, että se 75 prosentin työllisyysaste tavoitetaan. Nyt kuitenkin näyttää siltä, ettei tähän suuntaan olla menossa. Mitä hallitus sitten tekee? Räsänen kysyy.

Hän sanoo, että Kristillisdemokraattisella eduskuntaryhmällä on suuri huoli tästä linjasta.

– Siksi annamme reipasta kritiikkiäkin. Olen huolestunut siitä, mahtaako tämän hallituksen toimintakyky kestää koko vaalikautta.

Päivi Räsänen vietti joulun alla 60-vuotisjuhliaan. Vuoden ollessa alullaan hän toivoo sitä, että aikaa kuuden ihanan lapsenlapsen kanssa olemiseen olisi hieman enemmän. Viisautta hän toivoo edessä oleviin poliisiasiointeihin.

– Tässä on kuitenkin vakavista asioista ja tärkeistä ennakkoratkaisuista kyse: sanan- ja uskonnonvapaudesta, Räsänen muistuttaa.

– Että olisi oikeus siteerata Raamattua, uskoa siihen, mitä siellä sanotaan, ja olla sen kanssa samaa mieltä. Nämä eivät nyt ole itsestäänselvyyksiä, ja niitä on vahvasti puolustettava. Tähän kaikkeen toivon viisautta ja voimia, Räsänen sanoo.

Kuusikymppinen on ikäänsä tyytyväinen.

– Tuntuu ihan mahtavalta – minkäänlaista ikäkriisiä ei ole. On ilo, että olen terve ja työkykyinen, ja töihin saa keskittyä täysillä. Lapset ovat jo maailmalla. Monella tavalla tämä on hieno ikä, Räsänen myöntää.

 

 

Ylös