Viikon KD-valtuutettu Päivi Åhlgren Vihdistä yllättäen politiikkaan ja vielä yllättävämmin kuopuksen äidiksi

10.1.2020 klo 10:07 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

Päivi Åhlgren lähti aikanaan politiikkaan hieman tietämättömänä siitä, mihin oikeastaan lupautui. Mutta on hänen elämässään tapahtunut muitakin ihmeitä, kuten kuopuksen syntymä. Hän oli nimittäin äiti, jonka ei enää pitänyt saada lapsia.

Elokuussa 2008 Vihdin kirkonkylällä pidettiin vuotuiset isot markkinat, jotka keräävät tuhansia ihmisiä. Markkinahumun keskellä naapurikunnan KD-vaikuttaja Merja Eräpolku houkutteli tunnettua vihtiläistä henkilöä ehdolle sen syksyn kuntavaaleihin.

– Tämä henkilö kieltäytyi, mutta ehdotti Eräpolulle, että minua kannattaisi kysyä, Päivi Åhlgren kertoo.

Åhlgren oli tuore yrittäjä ja hänellä oli sisustusliike Vihdin kirkonkylällä. Niinpä Merja Eräpolku saapui liikkeeseen.

– Se johti suostumukseeni ehdokkaaksi, vaikka en oikeasti ymmärtänyt mihin lupauduin.

Vihdissä jouduttiin järjestämään paljon huomiota saaneet uusintavaalit 2009 sähköisen äänestyksen epäonnistuttua. Åhlgren tuli valituksi varavaltuutetuksi ja tarkastuslautakuntaan. Seuraavissa 2012 kuntavaaleissa hän kertoo olleensa  ”naamaehdokas”.

– Luovuin luottamustehtävistäni heti vaalien jälkeen. Elimme perheenä haastavia aikoja tuolloin.

Keväällä 2017 vaaleihin tullessa tilanne oli toinen. Päivi ja Kenneth Åhlgrenin perheen haastavat ajat olivat takanapäin ja 1992 sekä 1994 syntyneet pojat olivat aikuistuneet.

Päivi Åhlgren lupautui kuntavaaliehdokkaaksi. Mutta 46-vuotiaalle ehdokkaalle tapahtui jotain hämmästyttävää. Hän alkoi vastoin kaikkia oletuksia odottaa kuopustaan.

– Odotus alkoi kuntavaalien tuoksinassa. Ihmeeksi hänet tekee erityisesti se, että minulla oli ollut tiedossa jo vuosia, että en voi saada enää lapsia, Åhlgren kertoo.

Hän oli siitä huolimatta jo seitsemän vuotta uskonut ja toivonut, että saisi vielä lapsen.

– Aloin myös puhua ja kertoa asiasta useille ihmisille. Ajattelin, että jos en kerro etukäteen asiasta, ei hänen syntymänsä myöskään tunnu niin suurelta ihmeeltä.

Vauva oli hartaasti toivottu ja odotettu.

– Miehenikään ei aluksi uskonut, että saisimme vielä lapsen. Jumala kuitenkin valmisti myös häntä, ja myös hän alkoi uskoa. Niinpä raskauteni oli pitkän odotuksen tulos.

Nyt Päivi Åhlgren elää 2-vuotiaan kuopuksen äitinä, yrittäjänä ja kuntavaltuutettuna totisesti täyttä elämää.

– Tunnen usein riittämättömyyttä valtuutettuna, Åhlgren myöntää.

Koen teennäisenä sen, että valtuustossa käsittelyssä olevasta asiasta lähes kaikki puolueet käyvät toistamassa samoja asioita puhujapöntöstä.

– Koen teennäisenä sen, että valtuustossa käsittelyssä olevasta asiasta lähes kaikki puolueet käyvät toistamassa samoja asioita puhujapöntöstä. Itse en pysty siihen, enkä halua sellaista. Olen enemmän taustavaikuttaja ja joitakin aloitteita olen tehnyt.

Hän on tyytyväinen siitä, että saa yllättävästi sisäpiirin tietoa joistakin tärkeistä asioista.

– Näitä asioita olen voinut tuoda mukaan asioiden käsittelyyn. Onneksi kunnassamme valmistellaan hyvin asioita etukäteen sekä ryhmissä että virkamiesten kanssa. Mahdollisuus kysyä asioista etukäteen on automaattisesti järjestetty.

– Itse valtuuston kokoukset harvoin kestävät hyvin pitkään hyvän valmistelun vuoksi.

Lasten- ja nuorten lautakunnassa Åhlgrenillä on ollut koko ajan varajäsen. Hän ei olisi pystynyt hoitamaan paikkaa, koska kokouksia on ollut usein.

– Mieheni on paljon poissa työmatkoilla ja olen viikolla usein kaksin pienen ’ihmepoikamme’ kanssa.

Päivi Åhlgren toimii edelleen yrittäjänä vaikka toimiala onkin vaihtunut sisustuspuolelta taloushallintoon.

– Teen taloushallinnon töitä yrityksille. Pystyn vaikuttamaan työaikaani joten Noah’n hoitopäivät perhepäivähoidossa ovat kohtuulliset.

– Iltaisin on hyvin aikaa olla yhdessä ja aamuisin ei tarvitse lähteä aikaisin liikkeelle. Noah kasvaa vauhdilla joten yritän nauttia jokaisesta hetkestä hänen kanssaan.

Viikon KD-valtuutettu Päivi Åhlgren täyttää kesäkuussa 50 vuotta

• 1970 syntynyt Vihdin kunnanvaltuutettu

• avioliitossa vuodesta 1991, asunut Vihdissä vuodesta 1993

• perheessä 27-. 25- ja 2-vuotiaat pojat

• Lasten ja nuorten lautakunnan jäsen

• Uudenmaan KD Naisten varapuheenjohtaja/puheenjohtaja

• Uudenmaan Kristillisdemokraattien piirihallituksen jäsen

• ei ehdi juurikaan harrastaa, mutta aikoo panostaa liikkumiseen tänä vuonna aiempaa enemmän

– Noah kasvaa vauhdilla joten yritän nauttia jokaisesta hetkestä hänen kanssaan, Päivi Åhlgren sanoo sylissään perheen ihmepojaksi kutsuma Noah. Kuopus syntyi pari vuotta sitten pikkuveljeksi aikuisille isoveljille, vaikka Päivi Åhlgrenin ei pitänyt enää koskaan saada lasta.

Ylös