Viikon KD-valtuutettu Maritta Grönfors, Kiuruvesi: ”Ujokin oppii kuntapolitiikassa”

25.1.2020 klo 11:12 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

Maritta Grönfors lähti kylmiltään politiikkaan ja pääsi ensikertalaisena Kiuruveden kunnanvaltuutetuksi. – Syke oli korkealla ensimmäisen puheen aikana, mutta ujokin oppii, Grönfors kannustaa.

– Mies sanoi, että vaimo voisi lähteä ehdolle.

Kiuruveden KD-valtuutetun Maritta Grönforsin lähtö politiikkaan oli juuri näin yksinkertainen. Puheenjohtaja ja Savo-Karjalan kansanedustaja Sari Essayah oli soittanut Marittan miehelle Markku Grönforsille, ja kysellyt lähtisikö tämä Kristillisdemokraattien ehdokkaaksi kuntavaaleihin.

– Mieheni vastasi, ettei hän lähde, mutta vaimo voisi. Niinpä Sari Essayah soitti minulle ja niin vain tuli lähdettyä mukaan.

Marittalla oli tuohon aikaan keväällä 2017 yritys Kiuruvedellä. Hän ei tehnyt kovin isoa vaalikampanjaa.

– Kun tarjosimme toisen ehdokkaan ja tukijoukkojen kanssa makkaraa torilla, en tiedä, olisinko jännitykseltä pystynyt mitään järkevää sanomaan. Onneksi Essayah oli paikalla puhumassa ja tukemassa, Maritta Grönfors naurahtaa.

Hän oli seuraillut jonkin verran politiikkaa, ja äänestänyt heti, kun ikä riitti. Nyt hän oli yllättäen itse yksi neljästä ehdokkaasta.

– Tehtiin hieno tulos, kaikki saivat hyvin ääniä. Minä sitten pääsin valtuustoon. Aluksi se oli melko vaikeaa ujolle ihmiselle. Ensimmäisen ryhmäpuheenvuoron aikana syke oli korkealla, Maritta kertoo.

Elämäntilanne on muuttunut valtuustovuosien aikana. 54-vuotiaan Marittan perheeseen kuuluu mies ja neljä lasta. Lapset ovat lentäneet pesästä maailmalle. Hänestä tuli mummi, kun nuorimman pojan perheeseen syntyi tyttövauva.

Samaa taloutta Grönforsien kanssa asuvat Markun vanhemmat.

– Olin pyörittänyt omaa yritystäni vuodesta 2002. Mutta pari vuotta sitten, vuoden 2018 alussa, minun oli tehtävä vaikea päätös.

Päätöksen seurauksena Maritta jäi kotiin hoitamaan iäkkäitä appivanhempiaan ja luopui yrityksen pyörittämisestä.

– Nyt olen omaishoitajana 93-vuotiaalle Ukille ja 90-vuotiaalle Mummolle. He eivät enää pärjää koko päivää kahdestaan. Olen kotona heitä varten.

Maritta myöntää, että omaishoitajana oleminen on henkisesti raskasta.

– Siksi on todella hyvä, että muutakin ajattelemista kuten kunnan ja seurakunnan asiat.

Hän toimii myös helluntaiseurakunnan diakonina.

– Olen mukana ruoka-avussa sekä lapsi- ja nuorisotyössä. Lapset ja nuoret ovat sydäntäni lähellä. Kuntapolitiikassa on nyt ja varsinkin tulevaisuudessa paljon haasteita, ja monet asiat on osattava ajatella uudella tavalla.

Perhe on aina asunut saman katon alla Markun vanhempien kanssa.

– Isovanhemmat hoitivat meidän lapsia paljon kun tarvitsimme apua. Lasten ei tarvinnut tulla koskaan koulusta tyhjään kotiin. Mummolla oli aina lettuja, pullaa ja muita herkkuja tehtynä. Ukki teki koululaisen voileipiä ja oli mukana mäenlaskussa ja muissa hauskoissa jutuissa.

Isovanhemmat hoitivat meidän lapsia paljon kun tarvitsimme apua. Lasten ei tarvinnut tulla koskaan koulusta tyhjään kotiin.

Maritta kertoo, että appivanhemmat olivat pitkään hyväkuntoisia vanhuksia.

– Sitten kun heidän kuntonsa huononi ja päivittäiset jutut eivät enää onnistuneet, oli jotenkin selvää, että nyt voin antaa takaisin heille sitä samaa mitä hekin tekivät silloin kun itse apua tarvitsin.

Ajatuksena tämä oli selvä, mutta Maritta myöntää, ettei sitä sittenkään ollut helppoa toteuttaa.

– En suostunut siihen, että yritys pitäisi kokonaan lopettaa. Päädyimme sellaiseen ratkaisuun, että mieheni hoitaa yritystä sivutoimisesti.

Maritta kiittelee lapsiaan.

– Onneksi on niin ihanat lapset, että he omilla lomillaan tuuraavat minua niin saan enemmän kuin nuo kolme virallista vapaapäivää kuukaudessa. Viime huhtikuussa olin mieheni kanssa viikon Roomassa. Se oli lasten ostama joululahja.

Markun kuusi siskoa auttavat hekin välillä.

– Kun meillä on iso suku, niin joulun alla on kiireitä, kun laitan  joulun koko porukalle. Joulupöydässä on vaihtelevasti 30-50 henkeä. Se on ihanaa yhdessäoloa, Maritta kertoo.

Politiikan teko on muuttunut kolmen kunnanvaltuustovuoden aikana.

Oikein ihmettelen, miten paljon olen kasvanut kunnallispolitiikkaan lähdön jälkeen.

– Oikein ihmettelen, miten paljon olen kasvanut kunnallispolitiikkaan lähdön jälkeen. Olen saanut rohkeutta puheiden pitoon ja muuhunkin.

– Sari Essayah on kylläkin auttanut esimerkiksi vappupuheen kirjoittamisessa. Hänelle annan muutenkin suuret kiitokset tukemisesta ja avusta.

Viikon KD-valtuutettu Maritta Grönfors, Kiuruvesi

• 54-vuotias
• meni ensiyrittämällä läpi Kiuruveden kunnanvaltuustoon keväällä 2017
• perusti oman yrityksen 2002
• naimisissa, neljä aikuista lasta, yksi lapsenlapsi
• miehensä vanhempien omaishoitaja
• helluntaiseurakunnan diakoni

Maritta Grönfors antaa appivanhemmilleen kiitoksen näiden avusta aikanaan lasten kanssa. Lasten ei tarvinnut koskaan tulla tyhjään kotiin. – Ja nyt lapset auttavat, kun toimin iäkkäiden appivanhempieni omaishoitajana, sanoo Kiuruveden kunnanvaltuutettu Grönfors.

 

 

 

 

Ylös