Oikeuslaitos arvomurroksessa

26.1.2020 klo 10:10 Kolumnit Antero Laukkanen

Yhteiskuntamme maallistuu ja on arvomurroksessa. Vastaava muutos on havaittavissa oikeuslaitoksessa  – poliisi, syyttäjälaitos, tuomioistuimet. Tämä vaikuttaa ratkaisuperusteisiin niin poliisitutkinnassa, syyttämisessä kuin tuomioissakin.

Oikeudenmukaisuuskäsitteen sisältö laajenee ja soveltamisala kapenee: syntymättömällä lapsella ei ole oikeutta omaan ruumiiseensa ja syntyä, mutta lapsen äidillä on oikeus abortoida lapsi, koska hänellä katsotaan olevan oikeus omaan kehoonsa. Ideologiat ja mieltymykset ovat kumoamassa oikeudenmukaisuuden universaaliuden periaatteen, joka ei koske enää kaikkia. Ennen laki suojasi elämää, nyt tämä periaate on suhteellistettu.

Lain suoma turva heikkenee, kun ei voi enää luottaa itse lakiin, vaan päätökset ovat tulkintojen ja mieltymysten varassa.

Yhteiskunnallinen muutos vaikuttaa oikeuden ratkaisuihin enemmän kuin suostutaan myöntämään. Kasvavassa määrin oikeus tuottaa ratkaisuja, jotka ovat yleisen oikeustajun vastaisia. Tuomarikunnan arvot ovat muuttumassa, niin myös ratkaisut.

Saman kehityssuunnan olen havainnut lakivaliokunnan asiantuntijakuulemisissa. Laissa olevat asiat ovat saamassa uuden sisällön ja tulkinnan yhteiskunnassa käytävän keskustelun seurauksena, riippumatta siitä onko laki muuttunut vai ei. Usein kuulee sanottavan: saa nähdä millaisen tuomarin tähän juttuun saamme, siitä paljolti riippuu millaisen ratkaisun saamme. Lain suoma turva heikkenee, kun ei voi enää luottaa itse lakiin, vaan päätökset ovat tulkintojen ja mieltymysten varassa.

Yhdysvalloissa asia tunnustetaan ja korkeimman oikeuden tuomareita valittaessa puhutaan avoimesti onko ehdokas konservatiivi vai jotain muuta. Arvot ohjaavat ratkaisuja.

Entä meillä Suomessa? Olisiko keskustelu oikeusvaltioperiaatteista paikallaan myös Suomen osalta, ei vain Unkarin? Entinen korkeimman hallinto-oikeuden professori on osuvasti kuvannut: Oikeus ilman perusarvojen pohdiskelua kuivettuu heikoksi, kuten juureton puukin kaatuu tuulenpuuskassa.

 

Kirjoittaja on Kristillisdemokraattien Uudenmaan kansanedustaja ja lakivaliokunnan jäsen

 

Ylös