– Olemme vastuussa siitä, mitä tapahtuu nyt, muistuttaa Peter Östman vainojen muistopäivänä

27.1.2020 klo 14:22 Kotimaa Merja Eräpolku

– Holokausti oli ihmisoikeusrikos, jonka toteuttamiseen, hyväksymiseen tai sivusta katsomiseen osallistui koko Eurooppa, totesi Peter Östman eduskunnassa pidetyssä vainojen muistopäivän seminaarissa.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman muistutti tilaisuuden avauspuheenvuorossa, että toisen maailman sodan aikaisten vainojen julmuuksia eivät suunnitelleet kouluttamattomat tai tietämättömät ihmiset.

– Ei, vaan korkeasti koulutetut tutkijat, insinöörit, armeijan johtajat ja poliittiset johtajat loivat olosuhteet tuhoamisleireille ja ihmiselämän lähes teolliselle tappamiselle, Östman sanoi puheessaan ”Holokausti, antisemitismi ja ihmisoikeudet” -seminaarissa eduskunnassa.

Auschwitz-Birkenaun vapautumisesta tuli 75 vuotta 27. tammikuuta 2020. Auschwitziin vietiin juutalaisia ja romaneja lähes koko Euroopasta. Siellä kuoli myös vastarintaliikkeiden jäseniä, poliittisia ja sotavankeja monista eri maista sekä romaneita, vammaisia ja homoseksuaaleja. Siellä tuhottiin toisen maailman sodan aikana yli miljoona vankia.

– Vaikka näiden ajatteleminen puistattaa, on se ollut todellisuutta vain reilut 75 vuotta sitten. Se on osa eurooppalaista historiaamme ja sen myötä myös nykypäivää. Historia ja nykypäivä kulkevat käsi kädessä, Östman muistutti.

– Tänään on 75 vuotta siitä, kun Auschwitzin ja Birkenaun keskitysleirit vapautettiin. Jokin päivä sitten seisoin siellä: Birkenaun suuri kenttä rakennuksineen oli edessäni. Taivas oli kirkkaan sininen. Opastettu kierros alkoi kivisiltä ja mutaisilta kaduilla.

Etelä-Puolassa lähellä Krakovaa sijaitseva Auschwitz-Birkenaun keskitysleirialue on Unescon maailmanperintökohde, jossa toimii museo. Kuva: Peter Östman

– Pitkää latoa muistuttavissa parakissa oli maalattia, katon rajassa aukot ulos. Lämmitysmenetelmänä kamina, josta savu johdettiin putkea pitkin ulos. Lavereina olivat kenossa olevat kolmikerroksiset lautahökötykset. Tämä rakennus oli ollut alun perin viidenkymmenen hevosen talli, johon oli sijoitettu jopa tuhat vankia.

Miljoonat ihmiset pakotettiin kokemaan kauhut ja kuolema lukuisilla työ- ja tuhoamisleireillä tai teloituksina kotikulmillaan. Holokausti, shoah, merkitsi 6 miljoonan juutalaisen ja lähes kokonaisen kulttuurin hävittämistä Euroopasta.

– Jokainen sukupolvi on vastuussa omasta ajastaan. Olemme vastuussa siitä, mitä tapahtuu nyt ja miten osaamme tunnistaa aikamme ilmiöt ja reagoida niihin. Meidän on huolehdittava siitä, että holokausti ei unohdu.

Jokainen sukupolvi on vastuussa omasta ajastaan.

Östman totesi, että Euroopassa antisemitismi nousee nykyään pääosin kolmesta taustasta: joko äärioikeiston, äärivasemmiston tai joidenkin muslimitaustaisten maahanmuuttajien piiristä. Etenkin islamilainen juutalaisvastaisuus on saanut Euroopassa lisää maaperää.

– Auschwitzin historia kertoo, kuinka kuolema ja paha saivat vallan, mutta myös sen, että ne eivät voittaneet.

– Rukoilemme edelleen paremman maailman puolesta; jatkamaan lastemme kouluttamista paremman tulevaisuuden rakentamiseksi, toivoen ettei ihmisten enää tarvitse menettää henkensä vain siksi, että he ovat syntyneet juutalaisina, Östman päätti.

Auschwitz-Birkenau oli toisen maailmansodan aikainen saksalaisten keskitys- ja tuhoamisleirikompleksi, jossa murhattiin yli miljoona ihmistä. Lähes parin neliökilometrin peltoalalla oli ollut 300 parakkia. Niistä osa säilynyt lähes entisellään. Kuva: Peter Östman.

 

Ylös