Synagogan seinät tuhrittiin punaisella, uusnatsit polttivat Israelin lipun – valtiovallan ja kirkon johdosta teot tuomittiin

27.1.2020 klo 20:55 Kotimaa Merja Eräpolku

Holokaustin muistopäivän viettoa Suomessa on synkentänyt juutalaisiin kohdistuneet antisemitistiset teot. Synagogan seinä tuhrittiin punaisella maalilla Turussa. Tampereella pidetyssä mielenilmauksessa uusnatsit polttivat Israelin lipun. Niin valtiovallan kuin kirkonkin taholta teot tuomittiin.

Auschwitzin keskitysleirin vapautumisen 75-vuotisjuhlaan osallistunut Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää antisemitistisiä tekoja Turussa ja Tampereella hyvin huolestuttavina ja osana laajempaa rasismin kasvua.

Twitterissä presidentti Niinistö totesi muistopäivän kannanotossaan, että ”meillä kaikilla on velvollisuus muistaa holokausti ja varmistaa, että omalla esimerkillämme taistelemme kaikenlaista syrjintää, rasismia ja muukalaisvihaa. Emme voi antaa pahan tulla arkipäiväiseksi asiaksi. Olemme sen velkaa myös tuleville sukupolville.”

Muistopäivän kansallisessa iltajuhlassa Säätytalolla puhunut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tuomitsi selväsanaisesti puheessaan Turun ja Tampereen teot.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) totesi twiitissään, että väkivallan uhka juutalaisyhteisöjä kohtaan lisääntynyt.
– Törkeää ja tuomittavaa. Antisemitismille ei ole Suomessa sijaa.

KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah osoitti twiittinsä hallitukselle ja patisti sitä toimenpiteisiin.
– Toivon, että sisäministeriö ja oikeusministeriö puututte asiaan.

Turun piispa Kaarlo Kalliala kommentoi tapahtunutta tuoreeltaan Facebookissa.
– Minkä tahansa uskonnon pyhien paikkojen vahingoittaminen on aina tuomittavaa. Erityisen loukkaavaa se on silloin, kun vandalisoiminen liittyy uskonnollisiin juhliin tai keskeisiin merkkivuosiin. Sitäkin alhaisempaa ja sydämettömämpää loukkaaminen on sellaisina aikoina ja päivinä, joina muistetaan yhteisön kohtaamaa vainoa ja kärsimystä.

– On vaikeaa löytää sanoja ilmaisemaan sitä inhoa ja vastenmielisyyttä, jonka kaikin puolin halveksittava teko herättää. Turun juutalainen seurakunta tarvitsee nyt kaikkien hyvän tahdon ihmisten tuen, edustivat he sitten mitä uskontoa tai vakaumusta tahansa. Olette mielessäni ja sydämessäni, Kalliola kirjoitti Fb-sivullaan.

Antisemitismi täytyy tunnistaa, tunnustaa ja torjua. Riippumatta, saapuuko se oikealta, vasemmalta, kadulta tai akatemiasta.

Helsingin piispa Teemu Laajasalo muistutti twitterissä, että juutalaisviha voi näkyä alkeellisena väkivaltana tai oppineena puheena ja se voi olla puettu jalouden kaapuun.
– Antisemitismi täytyy tunnistaa, tunnustaa ja torjua. Riippumatta, saapuuko se oikealta, vasemmalta, kadulta tai akatemiasta.

Arkkipiispa Tapio Luoma puolestaan totesi Fb-sivullaan, että holokaustin muistopäivää tarvitaan, koska jokaisen kansanmurhan viimeinen vaihe on, että kauheudet tietoisesti unohdetaan ja jopa kiistetään.
– Yhä uudestaan on tunnistettava se jatkuvasti jokaista ihmistä ja kokonaisia yhteiskuntia vaivaava kiusaus katkeruuteen, joka muuttuu vihaksi tiettyä ihmistä ja kokonaista ihmisryhmää kohtaan. Yhä uudestaan on muistettava, että ihmisarvo ei perustu ihmisten tekemiin päätöksiin, vaan ihmisen ainutlaatuisuuteen Jumalan kuvana.

Kuopion piispa Jari Jolkkonen pyytää nettisivuillaan hiippakuntansa seurakuntia jumalanpalveluksissa rukoilemaan holokaustin uhrien, juutalaisen kansan turvallisuuden ja uskonnonvapauden puolesta sekä oikeudenmukaista rauhaa Pyhälle maalle.

– Israelin ja Palestiinan väliset poliittiset jännitteet eivät oikeuta antisemitismiä koskaan eikä missään. Kristittyjä velvoittavat aina ja kaikkialla pyhän apostoli Paavalin, syntyperältään juutalaisen, sanat: ”Jos mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa”, Jolkkonen muistutti.

Ylös