Jukka Salmi ja eturauhassyöpä – ”Miesten pitäisi puhua näistä nykyistä avoimemmin”

30.1.2020 klo 11:11 Terveys Kristiina Kunnas

– Vasta myöhemmin kuulin, että isänikin oli leikattu. Miehet ovat turhaan varovaisia puhumaan näin tärkeistä asioista, sanoo eturauhassyöpään sairastunut Jukka Salmi. Pitkän uran mainoskuvaajana ja -tuottajana tehnyt Salmi työskentelee Kristillisdemokraattien ryhmäavustajana eduskunnassa.

Vilkas ja hymyileväinen iso mies oli joulun alla harvinaisen vakava ja hiljainenkin.

– Oli siinä vähän pidättelemistä, itkunkin kanssa. Se oli nieleskelemisen paikka, Jukka Salmi myöntää.

On tammikuun loppu, ja hän on juuri saanut hyviä ja huonoja uutisia.

– Huono oli tietenkin se, että syöpäepäily paljastui varmuudella syöväksi. Hyvä taas se, että syöpä ei ole aggressiivisinta laatua. Tytöilleni nauroin, että ette vielä päässeetkään minusta eroon, viiden aikuisen lapsen ja seitsemän lapsenlapsen isoisä virnistää.

Hoitosuunnitelma tehdään parin viikon päästä. Vaihtoehtoja voivat olla leikkaus, sädehoito tai lääkehoito, tai ne kaikki.

– Mutta ikäkö sen tekee, etten tästä niin kovin panikoi. Herään kuitenkin öisin. Vaikkei se ole kuolemanpelkoa, niin kyllä sairaus pyörii mielessä, 59-vuotias Salmi miettii.

Hän sanoo arvostavansa esirukoilijoiden joukkoa.

Salmi pohtii sitä, että miehet puhuvat varovasti ja vältellen intiimeistä asioistaan. Miehet ovat Salmen mielestä lopulta todella herkkiä.

– Ehkä syynä on sekin, että on niin vaikea asia puhua sellaisesta, jolla voi olla vaikutusta miehisyyteen ja potenssiin. Seksuaaliset asiat jäävät äijäporukassakin puhumatta, sanoo sählyä intohimoisesti harrastava Salmi.

– Kuitenkin nyt eletään aikaa, jossa miehen on paljon aiempaa helpompi saada apua ja ratkaisuja potenssiongelmiin, hän jatkaa.

Ehkä syynä on sekin, että on niin vaikea asia puhua sellaisesta, jolla voi olla vaikutusta miehisyyteen ja potenssiin. Seksuaaliset asiat jäävät äijäporukassakin puhumatta.

Sähly on se, joka saa miehen liikkumaan. Salmi ei innostu juoksemista tai uimisesta, mutta sählystä hän ei luopuisi mistään hinnasta. Sitä pääsee pelaamaan eduskunnassa useamman kerran viikossa, ja viikonloppuisin entisessä kotikaupungissa Hyvinkäällä.

– Sitä karheaa välittämistä äijäporukan kesken arvostan valtavasti.

Hän on puhunut tosi monen miehen kanssa, ja yllättävän monelta on paljastunut sama vaiva eli eturauhassyöpä.

– Oma isäkin oli leikattu, mutta hän ei koskaan kertonut siitä, Salmi harmittelee.

Hän pitää outona tasa-arvon kannalta sitä, ettei miehille ole eturauhassyöpäseulontoja. Suomalaisnaiset seulotaan 50-vuotiaista alkaen mammografiassa ja papa-kokeessa rinta- ja kohdunkaulasyövän varalta.

Salmi toivoo, että miehet kävisivät säännöllisesti ainakin verikokeissa, joissa eturauhassyövän mahdollisuus voidaan helposti todeta.

Salmi sanoo, että 59-vuotiaana osaa laittaa elämäänsä jo janalle.

– En ajattele tätä syövän toteamista dramaattiseksi käännekohdaksi. Sellaisia ovat itselläni olleet esimerkiksi avioeroaika pitkänä prosessina sekä kummipojan itsemurha.

– Mutta elämän merkitys kyllä korostuu tässä, hän myöntää.

Tunnepuolen asiat ovat tärkeimpiä. Rakkaus, lapset, lapsenlapset. Hänellä on suloinen tapa lastenlastensa kanssa. Hän kysyy ”Tiiäks mitä” ja lapsenlapset osaavat jo vastata: ”Joo mä tiiän, sä rakastat mua.”

 

Jukka Salmi, 59

• ryhmäavustaja Kristillisdemokraattisessa eduskuntaryhmässä vuodesta 2015
• 5 lasta, 7 lastenlasta
• ollut aiemmin Keskustan kuntapoliitikko
• tehnyt pitkän uran mainoselokuvatuottajana
• pelaa intohimoisesti sählyä
• soittaa torvea Pelastusarmeijan orkesterissa
• eturauhassyöpäepäily joulukuussa 2019, syöpäepäily varmistui tammikuussa 2020, hoidot alkavat helmikuussa

 

Ylös