– Pysäyttävä kokemus ja muistutus kuolevaisuudesta, kasvohalvauksesta toipuva kansanedustaja Antero Laukkanen kertoo

28.1.2020 klo 14:39 Terveys Samuli Rissanen

Kansanedustaja Antero Laukkanen sai vajaa kaksi viikkoa sitten kasvohermohalvauksen, josta toivutaan yleensä kuukausia. Laukkasen kohdalla oireet asettuivat viikossa huomaamattomiksi, mutta kansanedustaja kertoo saaneensa muistutuksen kuolevaisuudesta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja sosiaalineuvos Antero Laukkanen, 61, koki dramaattisia hetkiä vajaa kaksi viikkoa sitten, kun yllättävät halvausoireet iskivät keskellä yötä.

– Herätin vaimon ja sanoin, että nyt on jotain outoa tekeillä.

Sairaanhoitajana työskentelevä Leena-vaimo tunnisti miehensä oireiston ja soitti ambulanssin.

– Hän oivalsi heti asian ja soitti 112:een ja toimii niin kuin ammattilainen toimii, Laukkanen kiittää.

Tuossa vaiheessa ajatuksissa oli, että osittainen kasvohalvaus voisi olla merkki siitä, että aivoinfarkti on tulossa tai jo menossa.

Ambulanssiin joutuminen aamuyöllä pelästytti.

– Pulssi oli tapissa ja verenpaine lähenteli 200:aa, Laukkanen kertoo.

Hän pelkäsi myös henkensä edestä.

– Tämä oli muistutus kuolevaisuudesta, Laukkanen sanoo hiljaa.

Oireistoon nähden Laukkanen on kuitenkin toipunut käsittämättömän hyvin. Jo viikossa kasvojen halvausoireet hävisivät huomaamattomiksi.

Kasvohermohalvauksesta kestää yleensä toipua 3–12 kuukautta, mutta Laukkanen kykenee aloittamaan tulevan eduskuntakauden aivan suunnitellusti helmikuun alussa.

–  Yritän toki ottaa rauhallisemmin, hän kertoo.

Vajaat kaksi viikkoa halvausoireiden jälkeen Laukkanen kokee saaneensa pysäyttävän ja tärkeän oppitunnin itsestä huolehtimiseen. Hektinen kansanedustajan työ, josta Laukkanen kyllä nauttii ja jonka hän kokee omakseen, on myös kuluttavaa. Oman jaksamisen seuraaminen unohtuu.

–  Tässä työssä olet 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemän päivää viikossa valmiustilassa.

–  Tässä työssä olet 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemän päivää viikossa valmiustilassa. Sinulla pitäisi olla vastaukset kaikkiin yhteiskunnallisiin kipukohtiin ja kysymyksiin. Jos siitä ei suoriudu, ajatellaan, ettet tee mitään muuta kuin nostat palkkaa, Laukkanen kuvaa.

– Tosiasiassa koko ajan on se tilanne, että kun olet saanut kolme asiaa tehtyä, kuusi uutta on jo odottamassa, hän lisää.

Laukkanen myöntää, että kuormitusta saattaa lisätä se, että omat odotusarvot työn suhteen ovat olleet korkeat.

Suomalainen yhteiskuntakin on Laukkasen mukaan isossa kuvassa suistumassa liialliseen tehokkuusajatteluun.

– Tuottavuus- ja tehoajattelu johtaa siihen, että yhä useampi ajaa itsensä täysin loppuun, ennen kuin täyttää 65 vuotta, hän täsmentää.

Laukkanen muistuttaa, että yhteiskunta on vakavissa ongelmissa, mikäli työssä jaksamiseen ei kiinnitetä parempaa huomiota.

– Pitää tarkastella työn toimenkuvaa ja siinä jaksamista, mikäli aikoo selvitä terveenä työelämässä ennen kuin jää ansaitulle eläkkeelle.

Kysymys on myös yhteiskunnan henkisestä ilmapiiristä, jossa on tällä hetkellä niin ikään vinoutumaa.

– Pitää kuollakin tehokkaasti. Elämästä tehdään mekaanista ja siinä katsannossa ikääntyminen nähdään helposti taloudellisena rasitteena. Vaikka olisit koko elämäsi tehnyt työtä ja antanut panoksesi yhteiskunnalle. Se on käsittämätöntä, Laukkanen arvioi.

Ylös